SVE O POVEĆANJU PENZIJA: Evo koliko će tačno dobiti srpski penzioneri! - iKragujevac


Vesti

Penzioneri koji su pre četiri godine primali 23.000 dobijaće 26.059 dinara, oni sa 35.000 sada će imati 38.231 dinar. Penzije će biti veće svima, pa i onima čija je penzija viša od 100.000 dinara

Penzije u Srbiji biće uvećane od 8,4 do 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu, a zakon o njihovom smanjenju, koji je te godine donet, biće ukinut, najavio je predsednik Aleksandar Vučić! Prema njegovim rečima, svi penzioneri u Srbiji uvećana primanja mogu da očekuju možda već od novembra ove, a sasvim sigurno od januara sledeće godine.

Moguća i jednokratna pomoć

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da penzioneri pred kraj ove godine mogu da očekuju i jednokratnu pomoć, sličnu onoj koju su dobili prošle:
- Ako nastavimo ovako, penzioneri i sledeće godine mogu da očekuju povećanje. Da li je to puno, nije, ali jeste nešto. Probaćemo i da, kao i prošle godine, pred kraj ove obezbedimo i jednokratnu pomoć za njih jer je vreme raznih proslava, da mogu da obezbede nešto lepo za sebe, spreme trpezu.

Imali veru i strpljenje

Prema planu povećanja koji je predstavljen, penzioneri koji su pre četiri godine primali 23.000 dinara dobijaće 26.059, oni sa 35.000 imaće 38.231 dinara, a bolja primanja čekaju i one koji dobijaju više od 100.000 dinara. Maksimalno uvećanje, od 13,3 odsto, obradovaće čak 952.465 penzionera, što je oko 56 odsto od ukupnog broja.

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da su penzioneri zaslužili bolji život, jer su podneli najveći teret prethodnih godina.

- Pre četiri godine smo doneli Zakon o umanjenju penzija, jer je Srbija bila pred bankrotom. To je za nas bila najteža odluka. Sada smo odlučili da taj zakon ukinemo i da dodatno povećamo penzije, iako pred nama nisu nikakvi izbori, niti drugi slični izazovi. Danima i nedeljama smo radili na tome i odlučili da penzije povećamo od 8,4 do 13,3 odsto. Penzioneri u Srbiji su pokazali strpljenje i veru, dali su najveći doprinos za bolji život i zaslužili su dobre stvari - rekao je Vučić predstavljajući plan za povećanje penzija.

On je objasnio da će povišicu od 13,3 odsto dobiti skoro milion građana koji primaju manje od 25.000 dinara.

- Za najsiromašnije penzionere predviđeno je dodatno uvećanje, pa će oni imati 13,3 odsto veću penziju nego pre umanjenja 2014. godine. Dakle, ko je 2014. imao 23.000 primaće 26.059, oni sa 26.000 dobijaće 29.132. Najmanji procenat uvećanja imaće oni koji primaju 120.000 dinara, i to 8,4 odsto u odnosu na 2014. godinu. Njima će penzija posle povećanja biti 130.076 dinara - objasnio je Vučić i dodao da će neke kategorije, u odnosu na sadašnja primanja, imati penziju veću čak 24,8 odsto (pogledajte tabelu)

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Informer da povećanje penzija ima čak tri pozitivna efekta.

U planu i povećanje plata

Predsednik Vučić je rekao da će i plate u Srbiji biti znatno povećane.
- Prosečna plata u martu je bila 419 evra i biće veća posle novog povećanja minimalne zarade. Nadam se da će i privatnici moći da prate povećanje zarada u javnom sektoru - rekao je predsednik Srbije.

- Prvo, veoma je važno sa moralne strane, da se oslobode tereta najstariji građani, koji su i poneli na leđima najveći teret krize. Penzioneri su, ipak, populacija koja je najsiromašnija, i došlo je vreme da budu nagrađeni za ovoliko strpljenje. Drugi efekat je što se i Srbija oslobađa tereta da ima na snazi Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine, koji je uveden zapravo jer je postojala pretnja da država neće imati odakle da isplati penzije. I treći efekat je svakako to što će veće penzije podstaći domaću tražnju, koja je bila skromna i uglavnom se dosad zasnivala na investicijama i rastu izvoza - kaže Nikolić i naglašava da je posebno važno to što će penzionerima koji imaju primanja ispod 25.000 dinara uvećanje biti za pet procenta u odnosu na sad, a čak 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Pozitivni efekti

Ekonomista Miroslava Zdravković podseća da je smanjivanje penzija i zarada u javnom sektoru uticalo da se zaustavi vrtoglavi rast javnog duga do kraja 2014. godine.

- Kada se pogledaju podaci, jasno je da je smanjivanje penzija i plata u javnom sektoru dalo svoje rezultate. Od tada su javne finansije u mnogo boljem stanju: deficit je sa 258 milijardi dinara u 2014. smanjen na 149 milijardi u 2015, da bi se prešlo u suficit od 52,3 milijardi dinara u 2017. godini. U međuvremenu je i smanjen broj penzionera, koji je bio rekordan u februaru 2015. Tada je bilo 1.742.000 penzionera u Srbiji, a prošlu godinu smo završili sa 1.719.000 najstarijih građana - navodi Zdravković.

On ističe i da je Vlada zbog dobrog stanja u državnoj kasi sada u mogućnosti da finansira i druge važne projekte.

- Prelaskom u suficit budžeta država je dobila manevarski prostor da se finansiraju projekti od nacionalnog značaja, kao što je obrazovanje, zdravstvo i gradnja puteva. Kada dođe i do povećanja plata u javnom sektoru, dodatno će se stimulisati rast domaće privrede, mnogo više u 2019. nego u 2018. godini - smatra Zdravković. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu