VAŽNO OBAVEŠTENJE: Penzije veće nego ikad do sada! - iKragujevac


Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji sa mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca. Tom prilikom saopštio je važnu vest o ukidanju Zakona o privremenom smanjenu penzija koji je donet 2014. godine i detaljno objasnio šta to znači za naše najstarije građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas zajedničku odluku koju je doneo sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i Vladom a tiče se najstarijih sugrađana i njihovih primanja. Predsednik je ranije ocenio da će ovakvom odlukom biti zadovoljni svi, pa i penzioneri sa visokim primanjima. Govore'i o ukidanju ovog yakona rekao je da bi voleo da Vlada bude u mogućnosti da to primeni već od novemba, a u svakom slučaju od naredne godine. To će, između ostalog, značiti da će svi penzioneri imati značajno veće penzije nego pre primene tog zakona.

 - Danima i nedeljama smo radili na ovome. Pre četiri godine smo doneli Zakon o privremenom smanjenu penzija. Ta odluka mi je bila najteža ali je morala da bude donesena, da bi penzija i bilo. Ove godine nema izbora, na svim izborima smo ubedljivo pobedili...Zahvaljujući tim rezultatima i veri penzionera jer su svojom snagom izvukli Srbiju iz teške krize, ti hrabri ljudi su zaslužili da uradimo sledeću stvar. Ana i ja smo imali razgovore sa MMF po tom pitanju. Razgovarali smo mesecima. Doneli smo zajedničku odluku da se ukine Zakon o privremenom smanjenju penzija. MMF će time biti zadovoljan - rekao je predsednik i objasnio šta ovakva odluka znači: To znači da svi koji su imali preko 37.000 će imati više nego pre 2014. godine. Onaj ko je, primao recimo, 2014. 50.000 dinara, imaće posle ove odluke ukupno povećanje 9,1 odsto i iznosiće 54.541 dinar. Imali smo problem s 1.191.000 penzionera koji primaju do 30.000 dinara jer bi oni samo ukidanjem zakona dobili povećanje samo od 2,8 odsto. Zato smo doneli odluku da tim najsiromašnijim penzionerima povećamo penzije za dodatnih 5 odsto. To znači da oni imaju ukupno povećanje između 10,4 i 13,3 odsto. Oni koji primaju do 25.000 dinara imaće 10,4 odsto, a oni preko 30.000 dinara 13,3 odsto. Najmanji procenat uvećanja imaće oni koji imaju penziju 120.000 dinara. Oni će imati procenat uvećanja od 8,4 odsto u odnosu na 2014. godinu,a penzija će im posle povećanja biti 130.076 dinara. Ukupno će uvećanje penzija iznositi izmedu pet i 25 odsto, a u odnosu na 2014. godinu između 8,4 i 13,3 odsto - rekao je predsednik Srbije i najavio da će biti reči i o povećanju plata.

Predsednik, koji je ovo saopštio nakon obilaska radova na Koridoru 11, obratio se premijerki s opaskom da bi voleo ako je moguće da ova oduluka o većim penzijama bude primenjena od novembra, a u svakom slučaju od početka naredne godine.

Predsednik je rekao da je mogućnost za ovu zajedničku odluku proistekla iz suficita u budžetu.

- Imamo suficit u budžetu. Očekujemo i da maj završimo u suficitu, kao i jun. To nismo imali decenijama i vekovima, tri godine zaredom suficit u budžetu - naglasio je predsednik pre saopštenja važne odluke.

Predsednik i premijerka su se danas obaratili sa mosta koji je večni simbol Kine i Srbije. Reč je o najdužem mostu na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac. Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji se na početku zahvalio srpskom predsedniku na dobroj saradnji dve zemlje.

- Ovde se prave dva mosta. Oba sa po tri trake u oba smera. Treba da premoste i Savu i Kolubaru. Radovi su vrlo komplikovani - rekao je Vučić i čestitao ljudima iz "Puteva Srbije".

Predsednik je premijerki Brnabić uputio poruku i čestitao na angažmanu i ministarki Zorani Mihajlović.

Predsednik je Ani Brnabić poručio da se "samo drže visoke tehnolohije, IT sektora i digitalne agende" i najavio dolazak u Srbiju Marije Gabrijel.

On je najavio početak radova, u dužini od 22 kilometara, od hrvatske granice do Sremske Mitrovice. Prema njegovim rečima za manje od godinu i po dana imaćemo puto do Čačka, a potom i put do Požege.

Govoreći o planovima o izgradnji puteva u Srbiji, Vučić je govorio i o izgradnji moravskog autoputa u dužini od oko 106 kilometara i najavio izgradnju puteva koji će približiti i istočnu Srbiju.

- Zahvalan sam Vladi Srbije na onome što rade Ana Brnabić, Zoranino ministarstvo, zahvalan sam na onome što radi Drobnjak, on voli koju čašicu više... - govorio je predsednik i najavio više kilometara autoputa nego Hrvatska, iako smo bili u zaostatku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je danas tokom svog kratkog obraćanja kako sve reforme i rezultati "traže vreme".

- Kako raste BDP tako raste naša ekonomija. Reforme i rezultati traže vreme. Planiramo dodatni, veći, budžet od ovoga za 2019. godinu. Kako to radimo, raste i naša ekonomija - kratko je rekla premijerka Brnabić i zahvalila se kineskim partnerima.

Pored predsednika i premijerke most su obišli i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang, a prisustvovali su i ministar za rad Zoran Ðorđević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Kineska kompanija CCCC je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a rok za završetak posla je 32 meseca, to jest do 4. januara 2020. godine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu