ŠUMADIJA SAJAM: Najveća gužva za posao u Simensu - iKragujevac


Vesti

Više od 40 kragujevačkih i šumadijskih poslodavaca nudilo je oko 350 novih radnih mesta na dvodnevnom Sajmu obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija koji je, na Gradskom sajmištu „Šumadija sajam“ u Kragujevcu, završen sinoć.

Najveće interesovanje nezaposlenih vladalo je za ponudu kompanije „Milanović inženjering“ koju je nedavno preuzeo nemački Simens.

Za nepunih pola sata od prekjučerašnjeg otvaranja Sajma, naime, na štandu nove Simensove fabrike primljeno je čak više od 150 biografija. Ta kompanija je, kako kažu njeni predstavnici, na Sajmu tražila mašinske inženjere, bravare, zavarivače i CNC operatere. Uglavnom su se prijavljivali zainteresovani koji imaju iskustva u tim zanimanjima, ali nije malo ni onih, navode u Simensu, koji su spremni za dodatne obuke ili prekvalifikacije.

Direktor NSZ Zoran Martinović novinarima je u Kragujevcu rekao da se prošle godine zahvaljujući sajmovima zapošljavanja, u Srbiji zaposlilo 15.000 ljudi. To je zadovoljavajući rezultat, a postiže se i još jedan efekat na sajmovima, a to je aktivacija radne snage i direktno povezivanje poslodavaca i nezaposlenih lica, kazao je Martinović.

Poslove su ovde nudili i turska kompanija Berteks textile, kao i Fijatov dobavljač Manjeti Mareli, zatim Gorenje MDM, proizvođač nameštaja Forma ideale, Grah automotive iz Batočine, Peštan i Bekament iz Aranđelovca, te nemačko-austrijski koncern Vaker Nojsen, koji u zakupljenom pogonu nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ proizvodi delove za građevinske mašine. Najviše slobodnih poslova na Sajmu je bilo ponuđeno nezaposlenima mašinskih i metalskih zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne spreme, odnosno bravarima, alatničarima, metaloglodačima, zavarivačima, operaterima na CNC mašinama i mašinskim inženjerima. U ponudi su bila i radna mesta za diplomirane ekonomiste, prodavce, šivače, krojače, stolare.

U okrugu 31.696 nezaposlenih

U Šumadijskom okrugu koji, pored Kragujevca, čine i opštine Topola, Aranđelovac, Knić, Rača, Batočina i Lapovo, krajem prošlog meseca, prema zvaničnoj evidenciji, bilo je 31.696 nezaposlenih, od čega samo u Kragujevcu 19.948. U odnosu na isti period prošle godine, u Kragujevcu broj nezaposlenih na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje smanjen je za nešto više od 2.000 ljudi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu