U Kragujevcu nova deponija? - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac uskoro bi trebalo da reši jedan od najvećih komunalnih problema.

Studije i analize vezane za upravljanje i odlaganje komunalnog otpada u Kragujevcu trebalo bi da pokažu da li će se raditi nova regionalna deponija ili postrojenja za tretman otpada.

Gradsko veće je donelo odluku o pokretanju inicijative za izradu plana detaljne regulacije lokacije Vitlište, regionalne deponije komunalnog otpada, koja je trebalo da se nalazi na oko 9 kilometara od centra Kragujevca.

Grad Kragujevac namerava da problem upravljanja i odlaganja komunalanog otpada reši na savremen način, prateći svetske trendove, koji između ostalog podrazumevaju i podizanje svesti građana o značaju zaštite životne sredine.

Ideja je da se kroz taj sistem ostvare određeni benefiti, poput ekonomske koristi od reciklaže i prodaje sirovina ili eventualne proizvodnje energije.

Grad se trenutno odlučio za mehaničko biološki tretman otpada, i izgradnju postrojenja koje će se nalaziti na telu sadašnje deponije u Jovanovcu.

Ova opcija neće dovesti do povećanja cena usluga građana za odvoženje smeća.

Projekat predviđa i sanaciju i rekultivaciju odnosno zatvaranje postojećeg smetlišta u Jovanovcu.

Samo postrojenje koje bude izgrađeno na lokaciji stare deponije u Jovanovcu, proizvodiće energiju za sopstvene potrebe, od deponijskog gasa.

Suvi ostatak otpada koji nastane nakon tretmana u postrojenju odlagaće se na nekoj od regionalnih deponija, koje se nalaze u okolini Kragujevca ili u kasetama koje će biti izgrađene na staroj deponiji.

Jedno je sigurno, Gradsko veće je donelo odluku o pokretanju inicijate za izradu plana detaljne regulacije lokacije Vitlište, regionalne deponije komunalnog otpada, koja je trebalo da se nalazi na oko 9 kilometara od centra Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu