Kragujevac prvi meri potrošnju energije u realnom vremenu ! - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je, zahvaljujući donaciji firme CRC iz Bačkog Petrovca, u prilici da prati potrošnju energije u realnom vremenu, u zgradi Gradske uprave. Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji Grada, u Srbiji postoje samo tri javne zgrade - zgrada UNDP-a, zgrada Privredne komore Srbije i Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde postoji ovakvo merenje.

Vrednost seta za merenje, balansiranje i optimizaciju potrošnje energenata u zgradi kragujevačke Gradske uprave je 1,4 miliona dinara. Hardverska jedinica instalirana je u zgradi Grada, a softver je u Odeljenju za energetsku efikasnost, gde se svakodnevno prati trenutna potrošnja svih energenata i daju sugestije u cilju ušteda u pogledu potrošnje energenata.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić potpisao je ugovor o donaciji sa vlasnikom firme CRC, Rodoljubom Čairovićem. Ovaj poslovni čovek čija firma posluje u nekoliko zemalja u regionu kao motiv za donaciju istakao je poklon rodnom gradu.

Čairović ističe da je ovaj uređaj osmišljen tako da pokaže realne parametre potrošnje na osnovu kojih je moguće napraviti velike uštede. Pokazalo se, posebno u velikim korporacijama, da primenom ovih sistema i ljudi počinju da menjaju svoje ponašanje i da se ponašaju racionalnije i odgovornije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu