Tomislav Nikolić ponosan sam na „naprednjake koji nastavljaju da podižu Srbiju! - iKragujevac


Vesti

Novoizgrađeni Klinički centar u Nišu svečano je otvoren danas, kao najsavremeniji u zemlji. Njegova izgradnja na 45.000 kvadratnih metara i opremanje koštali su 50 miliona evra, većinom iz kredita Evropske investicione banke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju rekao da je srećan jer „smo ovde u Nišu pokazali da umemo i možemo, da stvorimo nešto ni iz čega.“ On je naveo da je u pitanju prvi klinički centar u Srbiji koji je završen i najavio gradnju novih u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako je podsetio Vučić, radovi na izgradnji Kliničkog centra su počeli 1970. godine . Ipak je naveo da „smo na ovu livadu došli pre tri godine“ i uspeli da „izgradimo najmoderniji klinički centar, s najmodernijom i najkvalitetnijom opremom“
Na početku Vučićevog govora jedan čovek iz publike počeo je da mu dobacuje, na šta je Vučić rekao da mu nije prvi put da sluša od "vlasnika menjačnice i kafića kako teško živi" i naveo da se ljudi koji stvarno teško žive, ne ponašaju bahato, već poštuju državu.

"To su primitivni izborni trikovi koje sam 500 puta slušao", rekao je Vučić i dodao da je težak život posledica aktivnosti onih vlasti koje su uništile fabrike, sprovele pljačkašku privatizaciju i koje nisu uspele da izgrade ni dom zdravlja, a kamo li Klinički centar

„Da nije bilo predsednika Vučića mi danas ne bismo bili ovde“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Tomislav Nikolić, predsednik Kancelarije za saradnju s Rusijom i Kinom je rekao da je ponosan na „naprednjake koji nastavljaju da podižu Srbiju“, ali i zbog činjenice da je Fondacija Dragica Nikolić opremila jednu operacionu salu na kardiohirurgiji.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ogromna stvar završiti klinički centar posle 47 godina.

„Sledeći su KC Srbije i KC Vojodine, završetak koridora 10 i 11...“, navela je Brnabić.

Predsednik Republike Srpske Mlorad Dodik je poručio da i RS deli radost zbog otvaranja savremenog kliničkog centra.

Po izjavi direktora Zorana Radovanovića, prvi pacijenti će ući u novoizgradjeni centar posle 24. decembra, jer posle otvaranja sledi čišćenje i dezinfekcija.

Radovanović je rekao za agenciju Beta da novi Klinički centar ima 630 bolesničkih kreveta u dvokrevetnim sobama s kupatilom i 17 operacionih sala.

Ima i dva "multislajsna skenera", 11 fiksnih i pokretnih rendgen-aparata, tri angio-sale i nov uređaj za dijagnostiku magnetnom rezonancom, rekao je Radovanović.

Novi Klinički centar, po rečima direktora, ima opremu kojom se mogu pohvaliti najpoznatije bolnice u Danskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Sa 500 infuzionih pumpi skoro svaki od 630 kreveta ima svoju nezavisnost, što je retkost u najbogatijim zemljama sveta", izjavio je Radovanović.

Građani Niša, prema rečima aktuelnog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, trebalo je da se leče u ovom Kliničkom centru još početkom prošle godine.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja je za Insajder rekao da za kašnjenje “nema nevinih samo krivih i krivljih”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu