O ovome se govorilo juče u hotelu Kragujevac! - iKragujevac


Vesti

Dosadašnji rezultati projekta „Samoprocena stanja jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji“, koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja, predstavljeni su juče u hotelu Kragujevac.

 Ovaj projekat sprovodi se u okviru Protokola o vodi i zdravlju kome je Republika Srbija pristupila još 2013. godine sa ciljem da se poboljša jednaki pristup vodi i sanitaciji i podigne svest o ravnopravnom pristupu vodi u svim sredinama.

Rezultati istraživanja o stanju jednakih pristupa pijaćoj vodi i sanitaciji na nacionalnom nivou i na teritoriji 13 opština Šumadijskog i Pomoravskog okruga predstavljeni su na završnoj radionici u Kragujevcu.

U pitanju je specifična metodologija kojom se analizira jednak pristup vodi i sanitaciji, koja je usklađena sa poveljom Ujedinjenih nacija.

Bitni partneri svakako su i ministarstva zaštite životne sredine i zdravlja koja aktivno učestvuju u projektu „Podjednak pristup vodi i sanitaciji“, koji se odnosi i na marginalizovane društvene grupe.

Jedno od istraživanja odnosi se na seoske osnovne škole u Šumadiji i Pomoravlju, u kojima je procenjeno stanje ispravnosti vode.

Cilj je da se donese strategija koja će unaprediti stanje u ovoj oblasti.

Drugoj, završnoj radionici koju je organizovala Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, prisustvovali su predstavnici institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, koji učestvuju u realizaciji brojnih aktivnosti na ovom projektu.

Takođe, značajnu podršku pruža i komisija Ujedinjenih nacija za ekonomsku saradnju sa Evropom.

Na završnoj radionici prisutni su se upoznali sa detaljima projekta, a čuli su i kakvi su rezultati dobijeni u zemljama koje su ovo istraživanje već sprovele.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu