KRAGUJEVAC U BORBI PROTIV NASILJA: Krst na ulazu u grad osvetljen narandžastom bojom - iKragujevac


Vesti

Jedan od simbola Kragujevca, Krst na ulazu u grad, osvetljen je narandžastom bojom, koja označava Međunarodnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ čiji je cilj podizanje svesti i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja. Kragujevac se tako priključio globalnoj, svetskoj kampanji koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela u subotu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ove godine u Kragujevcu je prijavljeno 162 slučaja porodičnog nasilja. Individulani planovi zaštite, međutim, izrađeni su samo za šest razmotrenih i prijavljenih slučajeva.

Pod krovom Sigurne kuće u Kragujevcu, ove godine zbrinuto je 85 žrtava, odnosno 44 žene i 41 dete. Najveći broj žena boravi u Sigurnoj kući do 30 dana. Pojedine se zadržavaju dva ili tri meseca, pa čak i duže po nalogu Centra za socijalni rad.

Kragujevac je jedan od svetlih primera kada je reč o zbrinjavanju i podršci ženama i deci koja su prošla kroz teška iskustva, ali je prema rečima Gordane Damnjanović člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja neophodno pružiti ženama podršku da nasilje prijave. Još je važnije osnažiti ih da prijavu procesuiraju. U suprotnom Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ostaće mrtvo slovo na papiru.

Inače, grad Kragujevac za rad Sigurne kuće izdvaja osam miliona dinara iz gradske kase, dok se dva miliona dodatno obezbeđuju kroz brojne projekte nevladinog sektora. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu