Najavljen program Dečije nedelje u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Naredna nedelja u Kragujevcu biće posvećena našim najmlađim sugrađanima. Ove godine Dečija nedelja koja se održava pod sloganom “Gradimo mostove među generacijama - za radost svakog deteta“, počinje u ponedeljak i sastoji se od niza programa namenjenih deci, mladima, njihovim roditeljima i starijima. Programe su zajednički osmislili predškolske ustanove “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, Centar za socijalni rad “Solidarnost“, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ i druga udruženja, kao partneri u organizaciji programa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Od 1987. godine Grad Kragujevac, zvanično i u skladu sa zakonskom regulativom u saradnji sa resornim ministarstvom, organizuje Dečiju nedelju. Osim promovisanja dečijeg stvaralaštva i kreativnosti, obeležavanje Dečije nedelje ima za cilj ostvarivanje misije unapređenja položaja i prava dece, sistemsko stvaranje ambijenta za njihovo zdravo odrastanje kao i promociju porodičnih vrednosti, pružanje finansijske podrške, podrške u obrazovanju, zdravstvu i u svim ostalim sektorima gradskih partnerskih institucija, rekla je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. Nadam se da će ovogodišnja tema manifestacije uspešno promovisati prevazilaženje međugeneracijskog jaza i u tom duhu, pred početak Kragujevačkog polumaratona susrešće se najmlađi i nastariji sugrađani, dodala je Damnjanović.

Od 2. do 8. oktobra u okviru programa obeležavanja Dečije nedelje na različitim lokacijama i u organizaciji partnerskih ustanova biće održan raznovrstan program. O aktivnostima na konferenciji je govorio Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvnu i socijalnu zaštitu.

Program je izrađen u saradnji sa zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim institucijama i nevladinim organizacijama na teritoriji grada, uz učešće dece i mladih, kojima je ovaj program i namenjen. Želimo da odgovornost koju porodica, škola, država ali i lokalna samouprava ima, bude predstavljena upravo organizacijom i realizacijom programa, rekao je Ribarić i istakao da je pored svečanog otvaranja Dečije nedelje u Sali Prve kragujevačke gimnazije u organizaciji predškolskih ustanova “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, veoma važna tribina sa aktuelnom temom o vršnjačkom nasilju “Vršnjački kutak“ koja će se održati u sredu 4. oktobra u sali OŠ “Svetozar Marković“. Pored kreativnih zajedničkih aktivnosti i igara za mališane, besplatnog porodičnog kupanja na zatvorenim bazenima u subotu od 13 do 18 sati, biće organizovane posete nekim kompanijama, Gerontološkom centru a biće i održana tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata u zgradi stare Skupštine. U nedelju, 8. oktobra članovi Planinarskog društva “Žeželj“ i deca i mladi iz Udruženja dece obolele od autuzma zajedno će poći na planinarenje na Gledićke planine.

Pored promovisanja dečijeg stvaralaštva Dečija nedelja ima za cilj i finansijski aspekt, rekla je Vesna Dimitrijević, načelnica Odeljenja za društvenu brigu o deci i dodala da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Udruženje Prijatelji dece Srbije kao generalni pokrovitelji manifestacije za sve organizatore obezbedilo vrednosne markice koje će biti distribuirane železničkoj i autobuskoj stanici, bioskopima i pozorištima i uz svaku prodatu kartu u toku nedelje prodavaće se i markice, a prikupljena sredstva namenjena su aktivnostima dece i mladih. Ove godine vrednost tih markica za Grad Kragujevac je sto hiljada dinara, dodala je Vesna Dimitrijević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu