Naloženo dodatno veštačenje o eksploziji u TRZ "Medna" - iKragujevac


Vesti

Razvojem požara, dejstvom toplote i produkata sagorevanja od požara došlo je do naknadnih eksplozija uskladištenih formacijskih sredstava, navodi se u jučerašnjoj pisanoj informaciji Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Kragujevcu, koji je od tog tužilaštva, nadležnog za slučaj u TRZ "Medna", tražio odgovor na pitanje: 

da li konačno, ravno sedam meseci nakon akcidenta u "Medni", ima zvaničnih informacija o uzrocima i okolnostima februarske eksplozije, u kojoj su stradala četvorica zaposlenih u toj specijalizovanoj ustanovi za demontažu, remont i uništavanje, ali i proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava.

U informaciji Tužilaštva navodi se da uzrok požara u TRZ "Medna", međutim, još nije "decidno utvrđen", zbog čega je VJT u Kragujevcu, kako se navodi, naredilo dodatno veštačenje, "s ciljem preciznog utvrđivanja uzroka požara i odgovornosti za njegov nastanak, razvoj i lokalizovanje". Dodatnim veštačenjem treba da bude utvrđeno i da li su u TRZ "Medna" ispoštovane mere i postupci o zaštiti od požara, te da li je postupano u skladu sa uputstvima za rad skladišta ubojnih sredstava. Naknadnim veštačenjem, koje je povereno stalnom sudskom veštaku za uzroke požara, eksplozija i havarija, biće utvrđeno i da li je poštovan tehnološki postupak rada, odnosno da li su preduzete preventivne, ograničavajuće i specijalne mere za pirotehničku bezbednost. Istovremeno je, kažu u Tužilaštvu, od nadležne komisije Ministarstva odbrane zatražen izvešaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru u TRZ "Medna".

Uzroke požara i eksplozije u "Medni" utvrđivali su i Vojna policija, te odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ-a. Komisija Ministarstva odbrane i Inspektorat odbrane su svoje izveštaje ministru Đorđeviću predstavili 7. marta, dok je Vojna policija uviđaj na mestu eksplozije okončala četiri dana docnije, odnosno 11. marta. Nalazi komisije i Inspektorata odbrane nisu saopšteni javnosti, pošto je ministar Đorđević rekao da o tome ne može da govori bez saglasnosti nadležnog tužilaštva. Izveštaj komisije će, na zahtev Višeg javnog tužilaštva, uskoro biti dostavljen tom tužilaštvu.

Rezultati uviđaja Vojne policije, prema ranijim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu, trebalo bi da budu dostavljeni Nacionalnom kriminalističko - tehničkom centru MUP Srbije... U "Mednu" su, neposredno nakon eksplozije, bili došli i američki eksperti, ali su odmah i otišli, pošto su konstatovali da "nema potrebe da učestvuju, jer je sve urađeno na najbolji način".


Izvor: Danas
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu