Kako je policija pronašla ukradene slike u Kragujevcu, i da li Jovanović vredi 50.000 evra? - iKragujevac


Vesti

Istoričar umetnosti i kustos Nikola Kusovac, decenijama unazad davao je stručno mišljenje oko umetničkih dela kolekcionaru iz Švajcarske kome su slike pre tri godine ukradene, a koje je juče policija pronašla u Kragujevcu.

Policija je kod osumnjičenog pronašla i oduzela sliku – skicu Paje Jovanovića "Krunisanje cara Dušana", akvarel "Berba grožđa" Vase Pomorišca, crtež "Muški akt" Uroša Predića, crtež "Ženski akt" Zore Petrović, slika Milića od Mačve i crtež Save Šumanovića.
- Taj čovek iz Švajcarske nije kupovao ni jedan rad dok ga ja nisam video i dao svoje mišljenje, tako da je većina tih stvari bila kod mene. Koliko se sećam bilo je tu dobrih stvari, sve je uglavnom bilo provereno i važno je da su to autentične stvari. Ja sam to radio za njega pre recimo 20 i 30 godina pa sam čuo posle da je pokraden. Znam da je sve što je imao bilo dosta dobro, kvalitetno. Imao je crteža, skica, studija poznatih umetnika. Mala zbirka ali dobra - kaže Nikola Kusovac.

On dodaje da je upravo stručna dokumentacija koju je radio pomogla u rasvetljavanju ovog slučaja.
- Kada je tražio moje mišljenje, govorio sam mu šta je i kako je i dobro je što je za svaku od tih slika imao dokumentaciju. To je pomoglo da se sada nađu. Veoma je važno da ko god poseduje neku vrednu sliku treba da dobije stručno mišljenje, a to znači da će neki stručnjak da napravi fotografiju, navede osnovnu tehniku, godinu, dimenzije i po tome posle policija može da uhvati lopove. To je onda trag koji ostaje za sva vremena. Inače kada vam ukradu neko delo, a vi to nemate male su šanse da vam pronađu i ne možete nikad da dokažete da je to vaše. Da su ljudi to radili, mnoge krađe ne bi uspele. Ovde se taj krug stezao jer su se pojavile glasine da su se ta dela pojavila na tržištu - objašnjava Kusovac.

Kada je reč o proceni policije da ova skica Paje Jovanovića vredi 50.000 evra, Kusovac tvrdi da je to preterano.

- Sigurno da je ovaj Pajin rad najvredniji jer on ima neku međunarodnu vrednost. Nije to baš ova vrednost koja se navodi jer su cene na tržištu generalno pale. Portreti malo slabije idu, ali kada je u pitanju kompozicija ovako neke poznate slike to uvek ima malo veću vrednost, ali ne preterano. To su cene koje se kreću oko desetak hiljada evra ali to za ova naša vremena nije malo. Ali svakako je 50.000 mnogo za ovu Pajinu skicu, mada ne bih da ulazim u to. Važno je da je ovo kulturno dobro i da je pronađeno, a što se tiče vrednosti na tržištu, one mogu da se menjaju iz dana u dan - zaključuje Kusovac.
 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu