Prijem za članove Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodne nedelje gluvih, danas je u zgradi Grada priređen prijem za članove Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac. 

Prema oceni Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, saradnja sa udruženjem u prethodnom periodu je bila dobra i zajedničkim radom napravljeni su kvalitativni pomaci u unapređenju kvaliteta života zajednice gluvih u gradu Kragujevcu.

U ovoj godini smo ne samo kroz program rada vašeg udruženja već i kroz brojne projekte dali podršku sa lokalnog nivoa unapređenju kvaliteta života gluvih osoba. Na današnjoj sednici Gradskog veća, za izradu monografije i filma povodom 70. godišnjice postojanja Udruženja kao i za nabavku pomagala za gluve – signalizirajućih budilnika i malu školu znakovnog jezika, Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga dobilo je podršku kroz stalno otvoreni konkurs, u iznosu od 300 000 dinara, a Udruženje tumača znakovnog jezika Srbije “Jedro“ je za projekat angažovanja tumača – asistenata koji će pomagati korisnicima Zavoda “Male Pčelice“dobilo podršku u iznosu od 180 000 dinara – kaže Gordana Damnjanović.

Podrška Maloj školi znakovnog jezika koja će se organizovati u osnovnim školama i pripremnom predškolskom programu, predstavlja korak ka senzibilisanju zajednice za probleme gluvih osoba, od najranijeg uzrasta.

Na taj način decu od najranijeg uzrasta učimo da budu otvoreni u prihvatanju različitosti i da prepoznaju kvalitet i bogatstvo nekog drugog jezika – kaže Gordana Damnjanović.

Saradnjom sa lokalnom samoupravom zadovoljna je i Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga. Najvažnije oblasti koje se tiču poboljšanja kvaliteta života gluvih osoba su obrazovanje, informisanost i zapošljavanje, i u tim oblastima neophodna je i podrška sa državnog nivoa.

Mi smo zaista pravi partneri i nama je jako drago što nas smatrate ravnopravnim partnerom. Mi vam ukazujemo na naše probleme, vi ste na to uvek odgovarali na pravi način i nadam se da ćemo i ubuduće zajednički sprovoditi aktivnosti.Za nas je najvažnije poboljšanje obrazovanja i opšte informisanosti i nadam se da će država više uključiti u te procese, a mi naravno činimo sve na nivou lokalne samouprave. Upoznati ste sa našim radom i promenama koje mi u tom pravcu činimo u smislu poboljšanja pristupačnosti informacijama gluvim licima. Vi ste zato i dali podršku brojnim našim projektima, a to su osim škole znakovnog jezika i edukacija javnih službi, članova porodice i dr – kaže Suyana Maslak Matović.

Centralna manifestacija povodom Međunarodne nedelje gluvih pod nazivom „Puna inkluzija sa znakovnim jezikom“ biće organizovana u subotu, 30. septembra, u 15,00 časova, u SC “Iskra“.
Program će činiti modna revija, izložba rukotvorina, igre bez granica, pikado, boćanje, igranje šaha i druge aktivnosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu