Svetski kongres esperantista sledeće godine u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na 90. Svetskom kongresu esperantista, koji je od 29. jula do 5. avgusta bio održan u Seulu u Južnoj Koreji, grad Kragujevac je imao svog predstavnika, glumca Knjaževsko srpskog teatra i esperantistu Sašu Pilipovića, za koga su danas u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju priredili prijem.

Saša Pilipović je u Seulu, sa koleginicom iz Australije odigrao predstavu “Nova zvrčka“ koju je režirao Milić Jovanović, a učešće na kongersu bila je i prilika da predstavi svoj grad promo materijalom i video prezentacijom Gradske turističke organizacije. Pilipović je na zatvaranju kongresa primio zastavu domaćina, što znači da će sledeće godine domaćin 91. Kongresa esperantista sveta biti Kragujevac.

Međunarodno umrežavanje dokaz je vitalnosti jednog društva, i u tom smislu želimo da učinimo neke ozbiljnije pomake, kazao je Bjeletić govoreći o značaju organizovanja Svetskog kongresa esperantista u Kragujevcu. Zbog naše ne tako davne turbulentne prošlosti i istorije, treba da radimo ne samo na pomirenju već i na poboljšanju ugleda našeg grada i naše zemlje na medjunarodnoj sceni, kako bi javna politika i oni koji prate evrointergacije uvideli kulturu kao dimenziju koja može da ima ozbiljno učešće u razvoju ljudskog društva a što može da se oseti i kroz razvoj publike, zaključio je Bjeletić.

Više od 150 esperantista sa svih strana sveta sledeće godine u periodu od 5. do 12. avgusta doći će u Kragujevac na 91. Kongres, za kada se planiraju predavanja, tribine, pozorišne predstave, koncerti.

Kao lokalna samouprava prepoznali smo važnost posla kojim se Pilipović bavi, tim pre što je esperanto ne samo lingvistički fenomen, već društveni fenomen koji se rukovodi idejom pacifizma. Našom podrškom želimo da pokažemo da je Kragujevac otvoren grad, i da tokom naredne godine, kada se svetski kongres esperantista bude održavao u našem gradu, gostima prikažemo naše društvene i kulturne potencijale i da iz ovog grada odu sa pozitivnim emocijama i svetom pronose dobre priče, rekao je Aleksanadr Štajn.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu