Štab za vanredne situacije o merama i zadacima u letnjoj sezoni - iKragujevac


Vesti

Pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade Kragujevac u periodu od 1. januara do 31. maja imali su ukupno 746 intervencija od čega najviše požara 611, tri ekspozije i 66 raznih tehničkih intervencija, rekao je na sednici Štaba za vanredne situacije Milan Stanković predsednik Uprave za vanredne situacije Kragujevca. U tom periodu nastradalo je 13 lica, povređeno 59 kao i 14 vatrogasaca. U okviru izveštaja o preventivnim i operativnim aktivnostima na zaštiti od požara, rečeno je da Vatrogasno spasilačka brigada koristi 46 vozila - vatrogasnih, putničkih, terenskih, kombi vozila i prikolica i poseduje dovoljne količine sredstava za gašenje požara.

U okviru priprema za naredni perod, preduzete su blagovremene preventivne i operativne mere zaštite i spasavanja u vreme povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvorenom prostoru i šumskim kompleksima, tokom tajanja turističke sezone i žetvenih radova. Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu je preduzela mere na koordinaciji rada svih subjekata zaštite od požara na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga po pitanju organizacije, planiranja, pripreme i sprovođenja mera za sprečavanje izbijanja i ublažavanja posledica požara, tehničko - tehnoloških i saobraćajnih nesreća. Neke od mera su i izrada novih operativnih karti šumskih gazdinstava a naročito nacionalnih parkova i zaštićenih područja, turističkih objekata, najfrekventnijih putnih pravaca, alternativnih vodozahvata i drugo.

U okviru mera i zadataka u letnoj sezoni, iz JKP “Vodovod i kanalizacija“ poručuju da je osim sitnih havarija u vodosnabdevanju stanje redovno. Trenutna potošnja vode kreće se od 670 do 720 litara u sekundi. Popunjenost akumulacije Gruža je 70 posto, Grošnice 45 posto, a sa moravskog sistema dobijamo između 110 i 120 litara u sekundi što u potpunosti zadovoljava potrebe grada i okoline. Javne česme, rečeno je, uglavnom rade a ispravnost vode kontroliše Inistitut za javno zdravlje.

U okviru planiranih zadataka uspešno je sprovedena i preventivna aktivnost na zaštiti od požara strnih useva za vreme žetve na teritoriji seoskih mesnih zajednica. Izvršena je kontrola i servisiranje protivpožarnih aparata na mehanizaciji - kombajnima, organizovana stalna dežurstva kao i kontrola silosa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu