TUŽNO: Pogledajte zašto Kragujevac nestaje! - iKragujevac


Vesti

Nezvanični podaci pokazuju da se u Kragujevcu na jednu živorođenu bebu prekinu čak tri trudnoće, što je šokantan podatak.

U godini za nama rođeno je 2.531 dete. To je u Kragujevcu najviše u poslednje dve decenije i povećanje od oko 10 odsto u odnosu na 2015. godinu. U porodilištu Kliničkog centra rodilo se 1.320 dečaka, i 1.211 devojčica. Trojke su rodile dve mame, dok su čak 44 rodile blizance.

Jedan od najjeftinijih abortusa se radi u Kragujevcu i ne prelazi 3000 dinara. Novinarka našeg portala je pozvala privatnu lokalnu ordinaciju i dobili smo informaciju da se kod privatnih ordinacija cena abortusa kreće i do 30000 dinara. I pored toga, broj abortusa je veći kod njih.

Po procenama stručnjaka, na svaki prijavljeni slučaj prekida trudnoće kod maloletnih devojaka dolazi još šest neprijavljenih i oni se obavljaju upravo u privatnim klinikama.

U kojoj meri privatne ordinacije ignorišu zakonsku obavezu da registruju svaki prekid trudnoće dovoljno govori podatak da je u Kragujevcu prijavljeno nekoliko stotina abortusa. U isto vreme, ginekolozi u državnim ustanovama prijavili su mnogi više nasilnih pobačaja.

Ako je tačna procena zdravstvenih radnika da se poslednjih godina oko dve trećine nasilnih prekida trudnoće "preselilo" u privatni sektor, to znači da u Kragujevcu nije izvršeno nekoliko stotina abortusa, već taj broj dostiže i nekoliko hiljada abortusa u privatnim ginekološko-akušerskim ustanovama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu