Trio Sensartika u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji - iKragujevac


Vesti

U četvrtak, 15. juna, u 20 sati, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće Trio Sensartika. Ulaz je besplatan.

Sensartika trio nastavak je rada nekadašnjeg istoimenog kvarteta koji je formiran 2012. godine u Beogradu. Članovi grupe su većinom nastupali kao multiinstrumentalisti što je karakteristika i tria koga čine: Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete, mandolina) Darko Armenski (klarinet, saksofon, kaval, gajde i dr.) i Miloš Marić (gitara).

Do sada, Sensartika je održala preko 100 nastupa širom Srbije, BiH, Mađarske, Rumunije i Austrije. Tokom kvartetske postave snimljena su dva albuma u ediciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine („Kako se sluša koncert – Istorija od Srednjeg veka do bugi vugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantičnog sveta“ 2015.), i numere u okviru kompilacije lista „Muzika klasika“ (Beograd, 2014.). Sensartika kvartet zauzima i dominantno mesto na albumu „Saw Friendly“ (Metropolis Records 2015.) koji pretstavlja prvi album sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom na Balkanu. Snimili su 8 spotova za Radio-Televiziju Srbije 3, (Bivši RTS Digital) u okviru obrazovnog serijala za mlade i spot za numeru „Tamo daleko“ u produkciji Istorijskog muzeja Srbije i produkcijske kuće „Unicorn“.

Trio Sensartika, od ove godine na repertoaru ima programe Fauna Sakra i Mediteraneo. Fauna Sakra ili Sveti Životinjski Svet, koncept je programa koji je stvoren sa željom da se podrže ideje poštovanja i očuvanja životinjskog sveta koji nam svakodnevno toliko toga daruje. Želja tria je da se upoznamo ili podsetimo u kojoj meri je ovaj deo sveta u sprezi sa muzičkim stvaralaštvom i da na nov način oslušnemo sve ono što nam Fauna svakodnevno poručuje. Sa svojim autentičnim aranžersko-eksperimentalnim zvukom, trio ima tendenciju da briše granice sveta iskonskih doživljaja i akademskih kategorija u nadi da takav pristup donosi slušaocima zapostavljenu radost simbioze čoveka i prirode.

Izvor: GTO „Kragujevac“

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu