Kragujevac bogatiji za još jednu ambulantu: Nova ambulanta otvorena u Šumaricama (FOTO) - iKragujevac


Vesti

U kragujevačkom naselju Šumarice, danas je svečano otvorena ambulanta, u prisustvu Tomislava Nikolića, predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom i Dragice Nikolić, predsednice Upravnog odbora Fondacije “Dragica Nikolić“.

Otvaranju su prisustvovali Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, predstavnici zadravstvenih institucija, građani.

Ambulanta, kojoj gravitira 4000 žitelja naselja Šumarice i oko 2000 žitelja osam okolnih sela se sastoji od prijemnog odeljenja, ordinacije, prostorije za intervencije i apoteke, ukupne površine 160 kvadrata, a vrednost investicije je 22,5 miliona dinara. Objekat je dostupan i osobama sa invaliditetom.

Prema rečima predsednice Upravnog odbora Fondacije, gospođe Dragice Nikolić, uređene su i pristupne saobraćajnice, parking prostor i igralište za decu, dok je grad Kragujevac finansirao uređenje zalenih površina i izgradnju sporednog puta. Dragica Nikolić je najavila i otvaranje Instituta za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu koji će biti završen za nekoliko dana.

Pratim Fondaciju Dragica Nikolić, sarađujem sa njima od kako smo je osnovali. Nastavićemo i dalje da radimo, mislim da ćemo uspeti da se Srbiji odužujemo, rekao bih poneke ljude i zadužujemo radom Fondacije, još dugo. Nismo ni osnovali Fondaciju da traje dok traje moja funkcija predsednika Republike već da traje sve dok u svetu ima dobrih ljudi koji žele da pomognu da građani Srbije bolje žive, a posebno da nam se više dece rađa - rekao je Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović zahvalio se Fondaciji Dragica Nikolić na donaciji i na svemu što je u prethodnom periodu učinila za grad Kragujevac.

U ime Skupštine grada Kragujevca želeo bih da se zahvalim Fondaciji na ovom izuzetnom objektu od značaja za celu lokalnu samoupravu, a najviše za žitelje naselja Šumarice i osam okolnih sela. Uspećemo ovde da pružamo primarnu zdravstvenu zaštitu za oko 6000 žitelja koji gravitiraju ovom području i na taj način olakšamo pacijentima da ovde obave primarni pregled zdravstvene zaštite i nabavku lekova, bez odlaska u grad. Grad je pomogao sa lokacijskim uslovima, komunalnom infrastrukturom, predpristupnim putevima, i to je bio naš mali doprinos ovom projektu - istakao je Petrašinović.

U zdravstvenoj ambulanti u Šumaricama će za početak raditi jedan lekar i medicinska sestra, pet dana u nedelji u jednoj smeni.

Planiramo da u ovom objektu pored primarne zdravstvene zaštite, izabranog lekara, obezbedimo da jednom nedeljno radi i laboratorija, kao i da povremeno organizujemo pregled interniste. Otvaranjem ove ambulante, grad Kragujevac i Dom zdravlja, uz podršku donatora, popravljaju dostupnost zdravstvene zaštite građanima naselja Šumarice i okolnih sela. Mi očekujemo da se građani ove mesne zajednice opredeljuju za ovu ambulantu, jer ukoliko bude više od 1500 opredeljenih građana, ambulanta će raditi u dve smene - rekao je Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja.

Inače, ambulanta u Šumaricama je 28. objekat Doma zdravlja kragujevac, 17. prigradska ambulanta i prva novoizgrađena ambulanta u Kragujevcu nakon 2013. godine kada je Domu zdravlja predata na korišćenje zgrada Zdravstvene ambulante br. 4.

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu