Kragujevac dobio donaciju od pet specijalizovanih vozila - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući saradnji sa Spasilačkom organizacijom Ujedinjenog Kraljevstva i Blaythswod Care iz Škotske, koja je započeta pre dve godine, u Kragujevac je stigla donacija od pet vatogasnih i jednog sanitetskog vozila.

Osim donacije, u narednih pet dana na poligonu u prostoru Kneževog arsenala biće organizovana i praktična obuka za vatrogasce spasioce sa područja Šumadijskog upravnog okruga i Bajine Bašte koja će, takođe, dobiti jedno od vozila iz donacije. Obuku koju realizuje stručni tim Spasilačke organizacije iz Velike Britanije, prema rečima Zorana Kočovića načelnika Uprave za varedne situacije proći će i predstavnici civilne zaštite kao i zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Saradnja je intenzivirana u proteklih godinu dana - rekao je pozdravljajući polaznike obuke Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca i vođa Radne grupe za saradnju sa Spasilačkom organizacijom Ujedinjenog Kraljevstva. Momčilović je podestio da je pre nešto manje od godinu dana na ovom istom mestu organizovana praktična i teorijska obuka profesionalnih lica i dobrovoljaca za delovanje prilikom saobraćajnih nezgoda i požara. Pored toga, Britanci su tada donirali i četiri palete specijalizovane opreme koja je vredna nekoliko desetina hiljada evra.

Verujem da će se naša saradnja nastaviti i u narednom periodu i da ćemo ostvariti značajne rezultate. Jer, pored tehnike koju su nam donirali, izuzetno je značajna i razmena znanja i iskustava sa kolegama iz Britanije. Čast nam je i zadovoljstvo da je Kragujevac prvi grad u Srbiji sa čijim je spasilačkim timovima započeta saradnja.

Zahvaljujući se članovima Spasilačkog tima iz Ujedninjenog Kraljevstva, Momčilović je izrazio nadu da će saradnja biti od obostrane koristi jer su znanja i veštine koje poseduju naši timovi dobili najvišu ocenu prilikom prethodne obuke.

Inače, oprema koja je stigla u Kragujevac značajno će unaprediti mobilnost ekipa i omogućiti da se brže stiže do mesta intervencije odnosno požara. Vrednost donacije je oko 200 000 evra, a zvanična primopredaja biće upriličena ovih dana. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu