Završeni radovi u osnovnoj školi Moma Stanojlović - iKragujevac


Vesti

Osnovna škola “Moma Stanojlović“, danas je svečano obeležila završetak radova na renoviranju sva tri objekta, u koje su sredstva uložili Nemačka razvojna banka KfW i Grad Kragujevac.

Sredstva za finasiranje radova na energetskoj sanaciji kragujevačke OŠ “Moma Stanojlović“ obezbedilo je Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu sporazuma o zajmu potpisanog između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke - KfW, kroz implementaciju pojekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama“.

U radove na zameni fasadne stolarije, termoizolaciji fasade sa zamenom oluka, rekonstrukciji toplotne podstanice i sistema grejanja u sva tri školska objekta (glavna zgrada, dnevni boravak i sportska hala) uloženo je 360.000 evra. Rekonstruisani su i mokri čvorovi u glavnoj zgradi, podovi u učionicama, krov dnevnog boravka i ugrađena je savremena LED rasveta u spotskoj hali. Pored radova na energetskoj sanaciji, grad Kragujevac uložio je dodatnih 40.000 evra, kojim je okrečena cela škola, obnovljeni parket i toalet u sportskoj sali, zamenjena unutrašnja vrata u glavnoj zgradi i rekonstruisana kuhinja u dnevnom boravku.

Ovu školu danas su obišli državni sekretar ministarstva prosvete Ana Langović Milićević, pomoćnik ministra za investicije Spomenka Simonić, direktor kancelarije KfW banke u Srbiji Arne Gooss, načelnik Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, rukovodilac Školske uprave Goran Joksimović, član Gradskog veća za obrazovanje prof.dr Nedeljko Manojlović, pomoćnik gradonačelnika Zoran Rajović i energetski menadžer grada Kragujevca Ana Radojević.

Direktor škole Rajica Kovačević, se ovom prilikom zahvalio na trudu i naporu svih učesnika u projektu, i kazao da imajući u vidu da se u školu nije ulagalo decenijama i da stolarija nije menjana od vremena kada je izgrađena 1903. godine, ovako renovirani objekti nisu podstrek samo za učenike već i za nastavno osoblje koje treba da pruži kontinuirano obrazovanje. Posle renoviranja, objekat škole je prešao u klasu C energetske efikasnosti, koji se odnosi na novogradnju, tako da on sada nezaostaje po objektima koji se grade u Srbiji.

Izražavajući zadovoljstvo rezultatima sanacijama koji su postignuti u OŠ Moma Stanojlović, direktor kancelarije KfW banke u Srbiji Arne Gooss, je rekao da ako imamo u vidu da u ovoj školi ima oko 780 učenika i oko 65 nastavnika, i ako vidimo uticaj koje će ove mere imati na zaštitu životne sredine i ako to sve pomnožimo sa još 18 škola u koje ulažemo, videćemo koliki je stvarni efekat ovog projekta. S obzirom na to da su mere koje su do sad sprovedene bile jeftinije od planiranog, Arne Gooss je najavio da će u drugoj fazi projekta biti uključeno još 12 škola.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu