MOGU DA ZARADE I DO 200 MILIONA: Bankari čak i OVO naplaćuju - iKragujevac


Vesti

Ni slanje opomena za kašnjenje u otplati kredita ili drugih obaveza u bankama u Srbiji nije besplatno. Na ovoj stavci mogu godišnje da zarade do 200 miliona. Kamate i na zatvoren žiro-račun.

Banke građanima za kašnjenje u otplati kredita ili drugih obaveza naplaćuju slanje svake opomene i to u iznosu od 100 do 1.000 dinara! Neke banke upozoravaju pisano klijente već posle mesec dana zakašnjenja, dok druge čekaju da prođe 60 dana i da ih onda opomenu. Za ukazivanje na dug po kreditu, kreditnoj kartici ili tekućem računu, bankari mogu da zarade godišnje i do 200 miliona dinara!

Što je duži period kašnjenja, to je i veća cena ponovnog slanja opomene, pa tako nakon mesec dana dugovanja, prva opomena košta od 100 do 200 dinara, sledeća, nakon 60 dana 250 dinara, posle 90 dana 500 dinara, a ukoliko prođe 120 dana, čak 1.000 dinara.

Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, samo sa izmirenjem duga po tekućim računima kasni više od 260.000 građana, a obaveze po kreditnim karticama ne plaća 82.220 korisnika. Kredite ne otplaćuje redovno oko 100.000 građana. Ako bi se svakome od njih uputila samo jedna opomena od 100 dinara, to je zarada od najmanje 40 miliona dinara. Naravno, opomena kod većine banaka iznosi u proseku od 200 do 500 dinara, što znači da je profit samo od ove stavke od 80 miliona do 200 miliona dinara.

Bankari naplatu opomena objašnjavaju time da trošak njihovog slanja podrazumeva sve operativne troškove na praćenju kredita od IT sistema, zaposlenih, kao i troškove štampanja i slanja. Ipak, iako bi to značilo da su svuda ovi troškovi slični, cenovnici po bankama se drastično razlikuju.

Veliki problem imaju građani koji, na primer, otplate kredit, ali ne ugase tekući račun na koji su uplaćivali rate. Banke vrlo retko usmeno opominju klijente za obaveze po ovom tekućem računu, čije održavanje, iako se ne koristi, košta oko 200 dinara. Kada obaveze narastu na nekoliko hiljada dinara, onda obično upozorenje pošalju Agenciji za uterivanje dugova, koja u isto vreme pozove klijenta telefonom, ali i pošalje opomenu.

TELEFON I MEJL

Neke banke prilikom kašnjenja koje je kraće od 30 dana pozivaju klijente telefonom, šalju poruke ili upozoravaju putem mejla. Ukoliko se obaveze prenesu u drugi mesec, naročito rate kredita, na kućnu adresu stiže prva opomena, a ako se dug ne izmiri slede pisana upozorenja. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu