Program obeležavanja Međunarodnog dana starijih - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, grad Kragujevac će podržati niz manifestacija koje će se održati u partnerskoj organizaciji Gerontološkog centra Kragujevac, Instituta za javno zdravlje, Spomen muzeja “21. oktobar“, Gradske organizacije Crvenog krsta, Gradskog udruženja penzionera i Planinarskog društva “Žeželj“, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Grad Kragujevac i resorne gradske uprave su mnogo toga učinili u pružanju podrške starijim licima. U narednom periodu insistiraćemo na jedinstvenoj evidenciji starih lica koja su već pod nekim oblikom socijalne zaštite, trudićemo se da proširimo broj specijalizovanih usluga naročito za penzionere na seoskom području ali i raditi na informisanju penzionera o pružanju svih usluga na koja ostvaruju pravo - istakao je Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

Slogan ovogodišnje kampanje “Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe“ izabran je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na postojanje predrasuda vezanim za starenje i promoviše pozitivna slika starenja kroz primere dobre prakse. Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Nikola Ribarić, kaže da je najbolje pružanje zdravstvenih i socijalnih usluga u integrisanom sistemu koji će ova uprava primeniti i koji će biti dostupan starijim sugrađanima. Resorna gradska uprava će jačati i usluge socijalne zaštite u organizovanju dnevnih boravaka za najstarije sugrađane jer je, pored ostalih, to jedna od važnijih potreba starih, dodao je Ribarić.

Oktobar mesec je mesec posvećen starijim osobama a obeležavanje i manifestacije počinju u subotu 1. oktobra kada će u frizerskom salonu Turističko-ugostiteljeske škole “Toza Dragović“ biti organizovano friziranje starijih sugrađana a zatim u prostorijama Gerontološkog centra pripremanje i degustacija zdrave hrane koju će za najstarije sugrađane pripremiti učenici ove srednje škole. Na toj svečanosti u kulturno-umetničkom delu programa nastupiće KUD “Arion“.

U utorak, 4. oktobra ispred Gradske organizacije Crvenog krsta biće postavljen štand za promociju aktivnosti starijih lica a od 11 časova u prostorijama Crvenog krsta biće održana tribina na temu “Mentalno zdravlje trećeg doba“. “Negujmo porodične vrednosti, kulturu i tradiciju“ je jedna od manifestacija u okviru obeležavanja meseca starih koja će se održati u subotu 8. oktobra u okviru koje će članovi Gradskog udruženja penzionera sa planinarima društva “Žeželj“ prošetati u društvu svojih najmlađih članova porodice od Velikog parka do Spomen muzeja i tom prilikom posetiti muzej.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu