Služiš vojsku, zaradiš 800 evra! - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo odbrane od decembra planira novi model obuke. Vojni rok biće produžen sa tri na šest meseci, obuka u nekoliko etapa.

SLUŽENjE vojnog roka pod oružjem ubuduće će trajati šest umesto tri meseca, saznajemo u Ministarstvu odbrane. Novi model obuke za vojnike počeće da se primenjuje sa upisom decembarske generacije dobrovoljaca, a osim ove, planira se uvođenje još nekih novina, a među njima je i uvećana mesečna nadoknada za buduće rezerviste.


Produženje roka za tri meseca biće, kako su nam potvrdili u Ministarstvu, ponuđeno i septembarskoj klasi devojaka i mladića koji su već u vojsci. Obuka će prema novom sistemu ubuduće biti podeljena u nekoliko etapa.

- Prva - osnovna faza će trajati mesec i po, druga - specijalistička isto toliko - objašnjavaju u Ministartvu odbrane. - Nakon toga, dobrovoljci se upućuju na kolektivnu obuku u jedinice Vojske Srbije koja će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

Devojke i mladići koji će biti primljeni u garnizone dobijaće i veće mesečne nadoknade od dosadašnjih. Tako će tokom prva tri meseca obuke zarađivati po 10.500, četvrtog 15.000, petog 20.000 i šestog meseca 25.000 dinara. Tako će za pola godina služenja vojnog roka dobrovoljci ukupno dobiti 91.500 dinara.

- Novi sistem će omogućiti i da deset najboljih polaznika iz svake generacije bude primljeno u profesionalnu vojsku - kažu u Ministarstvu. - Ostali će imati mogućnost da konkurišu za preostala slobodna mesta profesionalnih vojnika, a svi koji odsluže rok dobiće na poklon značku i zahvalnicu Vojske Republike Srbije. Naravno, kao i dosada, tokom obuke će dobrovoljci imati obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Ove novine, koje na mala vrata u Srbiju vraćaju služenje vojnog roka slično starom sistemu, trebalo bi da doprinesu kvalitetnijoj pripremi vojnika za izvršavanje namenskih zadataka, ali i podizanju opšteg nivoa operativnih sposobnosti naše vojske.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu