FIAT - Novih investitora ni na vidiku - iKragujevac


Vesti

Ni gotovo mesec i po dana od okončanja izjašnjavanja zaposlenih u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija i njenim kooperanstkim firmama (Manjeti mareli, Džonson kontrol, Sidžit i PMC) o ponuđenom socijalnom programu za rešavanje problema prekobrojnih radnika, nakon ukidanja jedne od tri proizvodne smene, javnost ne zna koliko je kragujevačkih automobildžija tokom prošlog meseca napustilo svoja radna mesta.

Spekuliše se da je iz FCA Srbija otišlo između 700 i 750, a iz kooperantskih firmi od 300 i 400, što će reći da je krajem jula, otpremnine koje su, u zavisnosti od godina staža, iznosile od 4.800 do 12.000 evra, uzelo oko 1.100 radnika, što je za nekoliko stotina manje od prvobitno predviđenog broja trudbenika koji, zbog pada proizvodnje i plasmana FIAT 500L, moraju da odu iz fabrike automobila.

Ono što je poznato jeste da je FCA Srbija i dalje, prema oficijalnim podacima Ministatrstva finansija, ubedljivo najveći domaći izvoznik. Ipak, proizvodnja i plasman pada iz godine u godinu, a rentabilnost poslovanja fabrike, pored niske cene rada i ugovornih beneficija, od nedavna se spašava i otpuštanjem radnika, što nikako nije dugoročno rešenje. U menadžmentu FCA Srbija se nadaju da će pad plasmana biti sprečen redizajnom „500L“, koji bi sa delimično promenjenim „likom“ na svetskim tržištima trebalo da se pojavi naredne godine.

Sindikalci FCA Srbija tvrde, da će, ukoliko Vučić ne ispuni svoje obećanje, Kragujevac već krajem ove godine ponovo „postati dolina gladi“. Strepnje ove vrste podgrejavaju i činjenice da novih investicija u Kragujevcu nema na vidiku, da delegacije inostranih investitora i ambasada, osim poneke kineske, već odavno obilaze šumadijsku i prvu srpsku prestonicu kao „kiša oko Kragujevca“, te da na auto-putu prema Koridoru 10, nakon nedavnog puštanja jedne deonice od šest kilometara, ponovo nema žive duše.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu