Smrtna kazna u Srbiji, povratak ili ne? - iKragujevac


Vesti

Posle ubistva trogodišnje devojčice u okolini Zaječara, u Srbiji je ponovo pokrenuta inicijativa za uvođenje smrtne kazne.

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, kaže da odgovor na agresiju nikako ne sme biti agresija, jer to rađa samo novu agresiju. Ideja o tome da se vrati smrtna kazna potpuno je suprotnosti onome što treba činiti, a to je preventivno delovanje, a ne vraćanje primitivizmu, rekla je Đukić Dejanović.
Srmtna kazna u Srbiji ukinuta je zakonom 2002. godine. Poslednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. februara 1992. godine nad Johanom Drozdekom, zbog svirepog ubistva šestogodišnje devojčice, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine.
Zemlje koje su zadržale smrtnu kaznu, poput SAD-a, Kine, Japana, Saudijske Arabije, Singapura, ne raspolažu statističkim podacima da smrtna kazna na bilo koji način utiče na stopu smanjenja kriminaliteta, bez obzira na to o kojim krivičnim delima se radi.To znači, da ne postoji dokaz da će smrtna kazna na bilo koji način poboljšati situaciju u društvu i biti prevencija nasilju.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu