PRVI PUT U KRAGUJEVCU: Ulaganje EBRD u budućnost Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima, sastao se danas sa članovima borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Gradonačelnik Nikolić zahvalio se na ovoj poseti ističući da je za Kragujevac velika čast da primi delegaciju EBRD. Nakon posete premijeru i Vladi Srbije ovo je jedina poseta lokalnoj samoupravi u Srbiji. Nikolić je podsetio da je grad Kragujevac sa EBRD potpisao ugovore o dugoročnom finansiranju, vredne 15 miliona evra. Dva i po miliona biće iskorišćeno za nabavku kontejnera i novih kamiona za potrebe JKP “Čistoća“. Tender je već raspisan i očekujemo da ćemo do jeseni imati završenu kompletnu nabavku. Sedam i po miliona planirano je za putnu infrastrukturu u industrijskim zonama, a ostatak od pet miliona evra namenjen je za izgradnju nove Autobuske stanice u Kragujevcu. Opremanjem industijske zone, istakao je Nikolić, moći ćemo da realizujemo sve ono što smo do sada dogovarali sa potencijalnim investitorima, a to je direktno ulaganje u budućnost Kragujevca. Vaša poseta, istakao je Radomir Nikolić, potvrda je da ćemo započete aranžmane uspešno realizovati.

Pored implementacije postojećih projekata, glavne teme današnjeg susreta bile su poboljšanje investicione klime u Kragujevcu, kroz savetodavne programe ali i finansijsku podršku razvoju malih i srednjih preduzeća. EBRD, kako se čulo na sastanku, ima različite projekte i programe za mala i srednja preduzeća i zainteresovani su da pomognu kako bi podigli nivo privatnog preduzetništa. Veliko interesovanje bord direktora, koji predstavljaju 36 zemalja, pokazao je za način funkcionisanja lokalnih samouprava, kakve su im potrebe i sa kakvim se problemima susreću u finansiranju.

EBRD je zainteresovan da ulaže u privredu Srbije, da pomogne industrijski razvoj i otvaranje radnih mesta za mlade. Na današnjem sastanku razgovaralo se o programima odnosno konsultanstskim uslugama koje će pomoći industrijski i privredni razvoj Kragujevca, kao i projektima u oblasti energetske efikasnosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu