Sindikat Fiata u petak se sastaje sa Vučićem - iKragujevac


Vesti

Samostalni sindikat kompanije Fiat Krajsler automobili Srbija (FCA Srbija ) saopštio je da je za petak, 24. jun, zakazan sastanak s mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem, na kome će zatražiti podršku kako bi pronašli rešenje za dugoročno poslovanja fabrike.

Sastanak je zakazan posle najave kompanije o ukidanju jedne smene i otpuštanju 700 do 900 radnika FCA Srbija u Kragujevcu.

"Insistirali smo da se u rešavanje problema uključi i premijer Srbije, jer je Vlada Srbije vlasnik 33 odsto kapitala u kompaniji u Kragujevcu. Na sastanku se očekuje i učešće predstavnika kompanije FCA Srbija", rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković na konferenciji za novinare.

On je ocenio da bi ukidanje jedne smene izazvalo "socijalnu bombu u Kragujevcu", jer bi time bili pogođeni i zaposleni u kooperantskim firmama, što sa radnicima Fiata čini 1.500 ljudi koji bi ostali bez posla.

"Spas za kompaniju u Srbiji je samo početak proizvodnje novog modela vozila, rusko tržište nije nešto što bi moglo da spase jednu smenu ili dugoročno poslovanje", rekao je Marković i dodao da sindikat očekuje da vlada kaže kada će početi proizvodnja novog modela.

On je rekao i da ako bude bilo reči o proizvodnji novog modela automobila, u pregovore moraju da budu uključeni i oni koji će ulagati u te modele, a to su predstavnici Fiata.

Sindikalci su prošlog petka razgovarali sa ministrom privrede Željkom Sertićem, koji je rekao da se "danonoćno radi na pronalaženju rešenja".

Sindikat i predstavnici kompanije pokrenuli su razgovore 14. jula kako bi pronašli povoljni predlog za dobrovoljni socijalni program.

"Do sada još nije utrvđen iznos otpremnine za dobrovoljni odlazak koji će da plati kompanija. Poznato je da se sada pravi optimalan broj zaposlenih koji su potrebni po operacijama. Spiskova još nema, ali je izvesno da će prvi biti princip dobrovoljnosti, a zatim proglašenje tehnološkog viška", rekao je Marković i dodao da je predlog Fijata je bio da postoji fiksni iznos po zaposlenom, na koji bi se dodavao zakonski deo prema godinama staža.

On je naveo da firma ne planira da otpušta porodilje, radnike sa invaliditetom ili one koji su duže vreme na bolovanju, kao ni zaposlene koji imaju decu sa smetnjama u razvoju.

U kragujevačkoj fabrici radi oko 3.200 radnika, od kojih oko 2.500 ima tri, četiri ili pet godina staža, dok je samo oko 500 njih sa stažom od 11 godina pa do 38 godina.

U Kragujevcu je proizvodnja modela "500 L" počela pre četiri godine. U prvoj godini je proizvedeno 117.000 vozila, a naredne godine manje od 100.000 vozila. U 2015. godini zbog smanjenog plasmana vozila, bilo je 85 neradnih dana, a od početka 2016. godine 30 plaćenih dana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu