Kompanija CMEK uskoro će sarađivati sa šumadijskim poljoprivrednicima - iKragujevac


Vesti

Predstavnici kineske kompanije CMEK, najavili su u Kragujevcu formiranje zajedničke kompanije i početak realizacije uzgoja i otkupa junadi od šumadisjkih poljoprivrednika radi izvoza ovog mesa u Kinu.

Poljoprivrednici će imati na raspolaganju nekoliko modela saradnje sa kineskom kompanijom, a ugovori će se potpisivati na 5 i više godina.

Kineskom tržištu nedostaje oko 2 miliona tona junećeg mesa a očekuje se da će vremenom samo iz Srbije biti uvezeno 50 hiljada tona.

Međutim, u prvoj fazi kako očekuju predstavnici kineske kompanije CMEK u našoj zemlji, treba prozivesti najpre 25 hiljada tona.

Rezultati studije izvodljivosti ovog projekta predstavljeni su i zainteresovanim šumadijskom poljoprivredncima, predstavnici grada Kragujevca kao i Šumadijskog upravnog okruga.

Za sada je popunjenost stočnog fonda samo jedna trećina od potrebne količine za izvoz. Kooperantima će pomoći i Centar za poljoprivredu.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata studije o izvodljivosti, treba najpre rešavati probleme na terenu kako bi se uvećao stočni fond.

Ono što će od kineskih partnera poljoprivrednici sigurno imati jeste, siguran otkup, dobru cenu ali i druge vrste pogodnosti u cilju širenju stočnog fonda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu