DA LI STE ZNALI? Gej populacija u Kragujevcu je sve brojnija (FOTO) - iKragujevac


Vesti

LGBT osobe nigde u Srbiji, pa ni u Kragujevcu, ne osećaju se bezbedno i pošteđeno zločina iz mržnje, nasilja i diskriminacije. 

Pre nekog vremena, dogodio se incident ispred Prve Kragujevačke gimnazije kada su dve devojke napadnute od strane grupe momaka jer su se grlile i ljubile, a najstravičniji primer se dogodio od strane grupe muškaraca iz Kragujevca, od kojih su većina oženjeni, kada su silovali jednog maloletnika i pri tome mu naneli teške povrede.

 Takođe, od podataka dobijenih od strane nevladinog sektora koji se bavi pitanjima drugačije seksualne orijentacije, naveden je i slučaj da su roditelji naručili silovanje svoje ćerke kako bi ona naučila da je lepše biti sa muškarcem, nego sa ženom.

Anketiranjem se pokazuje da 1200 Kragujevčana je saopštilo da ima seks sa muškarcima, mada taj broj je mnogo veći, jer neki kriju svoju seksualnu opredeljenost, a gej partneri se najčešće nalaze preko interneta gde postavljaju oglase lične prirode.

Porodice se uglavnom stide svoje dece, vrše nad njima fizičko i psihičko nasilje, ne tolerišući njihovu seksualnu orijentaciju, kao i rodni identitet. Prete im izbacivanjem iz kuće, uskraćivanjem novca, hrane, školovanja. Takođe, fizički ih tuku, šamaraju, udaraju kaišem, grebu. Dok ostali pripadnici LGBT populacije doživljavaju učestalo šamaranje, pljuvanje, gađanje, guranje, prozivanje, ucene otkazom i slično, zbog čega je trećina LGBT populacije u Kragujevcu pokušala da izvrši samoubistvo.

Kako bi se LGBT osobe osmelile da prijave zločine iz mržnje nad kojima su izloženi, Policijska uprava Kragujevac je otvorila SOS telefon za pomoć LGBT populaciji i njihovim porodicama. Telefon se nalazi u prostorijama dežurne službe (066-8892-015). Partneri u realizaciji su nevladine organizacije: "Stablo, Duga i Labris". Takođe, oformljena je i prva Facebook stranica pod nazivom: "LGBT SOS KRAGUJEVAC", u kojoj su profilisane ličnosti još predstavnici: CZR, navedenih nevladinih organizacija, kao i lice za religijsku i duhovnu pomoć.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu