FILUM će od jeseni imati svoju zgradu! - iKragujevac


Vesti

Filološko-umetnički fakultet je podstanar od svog osnivanja. Osnovan je 2002. godine i u svom sastavu ima tri odseka: Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjene umetnosti.

Kragujevački Filološko-umetnički fakultet će se useliti u Dom Vojske Srbije u centru grada, za koji će plaćati zakup u početku, rečeno je prilikom susreta ministra odbrane Zorana Đorđevića i gradonačelnika sa rukovodstvom Univerziteta u Kragujevcu.

Tako će, konačno, biti rešen ključni problem kragujevačkog Filum-a koji još od osnivanja pokušava da obezbedi prostor za rad.

Grad je već izdvojio 11 milona dinara za rekonstrukciju objekta, pa će se nakon višegodišnjih pregovora Filum useliti u zgradu Doma Vojske.

Do sada se nastava izvodila na deset lokacija, što je dodatno otežavalo rad i iziskivalo dodatna sredstva.

Grad će uložiti dodatne napore da se reši problem Filološko-umetničkog fakulteta, kao i da se Dom Vojske konačno stavi u funkciju.

U Dom Vojske trebalo bi da pređe filološki deo Filuma, dok je za umetnički deo fakulteta, koji čine odseci primenjene umetnosti i muzike, predviđeno drugo rešenje. Reč je o staroj radionici Vojno-tehničkog zavoda koja će biti renovirana u sklopu rekonstrukcije starog industrijskog kompleksa na desnoj obali Lepenice u čijem se središtu nalazi prva topolivnica na Balkanu, izgrađena sredinom 19. veka.

Planirano je i da se kompletna vojska povuče iz objekata u centru grada i izmesti iz grada na novu lokaciju u Divostinu, rečeno je prilikom susreta ministra odbrane Zorana Đorđevića i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolica.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu