VEČITO PITANJE KRAGUJEVČANA: Kome treba da se ustupi mesto u gradskom prevozu, bakama, dekama, trudnicama ili nikome? - iKragujevac


Vesti

Slobodno mesto u autobusu meta je svih - mladi neće da ustaju jer nemaju poštovanja prema starijima, dok stariji često znaju da ulaze u rasprave s vozačima ili trudnicama i ponašaju se poput dece.

Kad uđete u kragujevački gradski saobraćajni prevoz, prvo što tražite jeste slobodno mesto. Ali, kako da ga pronađete, kad se za prvu slobodnu stolicu zalepi neki klinac od 14 godina i dva metra ili baba koja se brzinom svetlosti teleportuje do sedišta?

Po osnovnim pravilima i načelima kulture, mlađi bi trebalo da ustupaju mesto starijima. Polazeći od toga da su mlađe generacije jače, pokretnije i izdržljivije, dok su stariji slabiji, sasvim logično bi bilo da im ustupe slobodno sedište.

Međutim, to nije uvek slučaj. Ni blizu. Svi smo svedoci scene gde baka koja je u vidno lošem stanju stoji u autobusu i drhtavim rukama grabi šipku, dok pored nje osoba koja je trostruko mlađa mirno sedi, sa sve slušalicama u ušima. Naravno, mladiću ili devojci ne pada na pamet da ustane.

Međutim, nisu samo mladi oličenje kultrure i morala. Mnogi stariji ljudi često znaju da se ponašaju nekulturno i bahato, pogotovo u saobraćaju. Dešava se da se guraju prilikom uslaska u vozilo i da započinju raspravu s putnicima, koja često preraste u svađu.

Nekad izgleda da su i stariji “izgubili kompas” i znaju da pređu granice uljudnog ponašanja. Da li bi stariji mogli da ustupe mesto mlađima? Dešava se, ali ne često. Najviše kad su u pitanju trudnice ili jako mala deca. Ali i tad znaju da gunđaju. 

U Kragujevačkom gradskom prevozu možete očekitavi da vam gospođa koja sedi do vas kaže: "Evo, sada će ova devojcica/ovaj dečak da ustane da Vi sednete". A ta gospođa je samo nekoliko godina starija. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu