„Savetovanje voćara Gruža“ - iKragujevac


Vesti

Savetovanje voćara u organizaciji Gruža agrara održano je i ove godine, peti put za redom. Preko 600 učesnika, među kojima je, pored voćara iz Srbije, bilo i onih iz drzava bivše Jugoslavije, imali su priliku da od stručnjaka iz ove oblasti iz zemlje i inostranstva čuju savete o savremenim tehnologijama proizvodnje, kao i da razmene iskustva.

Već pet godina Gruža agrar organizuje savetovanje voćara, skup koji, pored proizvođača, okuplja najeminentnije stručnjake iz zemlje i okruženja. Na ovaj način mladi proizvođači koji tek počinju proizvodnju stiču nova znanja, a razmena iskustva je takođe veoma važna. Miroslav Nikolić, vlasnik firme Gruža agrar, kaže da je ideju za ovakav skup dobio boraveći dosta u inostranstvu, posebno u Sloveniji, gde je stekao brojna iskustva. Želja mu je bila da ih proširi i na Gružu i Šumadiju i u tome je uspeo, jer je ovaj skup izuzetno posećen.

Jedan od predavača na „Savetovanju voćara Gruža“ tradicionalno je i profesor sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani Franci Štampar, koji je pored stručnog predavanja, govorio i o praktičnim iskustvima proizvodnje u Sloveniji.

Ove godine broj učesnika je premašio ranija okupljanja. Brojni proizvođači jabuka, borovnica, šljiva i drugog voća, koji žele da sticanjem novih saznanja unaprede svoju proizvodnju, prisustvovali su savetovanju. Kako kažu, dosta im znači.

Pomoć države u vidu subvencija veoma je značajna pogotovu za one proizvođače koji tek započinju proivodnju, jer su ulaganja u neophodnu opremu za zaštitu voća velika. Postoje brojni projekti i fondovi koji im u tome mogu pomoći.

Za pet godina koliko Gruža agrar organizuje savetovanje oko 3.000 voćara učestvovalo je na ovom stručnom skupu, a cilj je, kako ističe organizator, da se zajednički podigne kvalitet voćarske proizvodnje u Srbiji i regionu, prateći trendove Evropske unije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu