Reci NE nasilju nad ženama! - iKragujevac


Vesti

Za osam meseci u ovoj godini, u Srbiji je prijavljeno 3 500 slučajeva nasilja nad ženama, a 30 žena je ubijeno.

Upkos zakonskim normama koje sankconišu nasilje, podaci o žrtvama porodičnog nasilja u Srbiji su i dalje potresni, u ovoj godini je stradalo 30 žene i 3 bebe.

Počinioci su u 95 odsto slučajeva osuđeni, što nije uticali da se ova tamna brojka smanji.

Zbog ovih podataka, ali i povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, petnaest žena fabrike "Zastava oružje" pohađala je jednomesečnu obuku za fizičku odbranu od nasilnika.

Njima su juče uručeni sertifikati na tribini "Zaustavimo nasilje" koju je organizovao Aktiv žena Sindikalne organizacije "Zastava oružje.

Govorilo se o značaju prijavljivanja nasilja u porodici, ulozi Policije i Centra za socijalni rad kao i pomoći žrvama u Prihvatilistu.

Istaknuto je da je nasilje u poridici svaki oblik seksualnog, fizičkog, ekonomskog i psihičkog zlostavljanja članova porodice. U Srbiji čak jedna trećina žena preživljava neki vid torture, svaka treća trpi fizičko nasilje, svaka druga žena psihički je zlostavljena.

I u svetu je ova tamna statistika visoka, odnosno 60 odsto žena preživljava neki oblik nasilja. Najveći broj njih, zbog straha, nikada ne prijavi ovaj problem, što se dešava i u Srbiji, pa je u takvoj situaciji sistem zaštite nepotpun.

Pored donošenja Zakona o zaštiti žena, veoma je važno i organizovanje službe za pomoć žrtvama kroz osnivanje mreže podrške u svakom naseljenom mestu, koje bi koliko toliko uticale da se ovaj problem suzbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu