U Kragujevcu otvorena međunarodna Letnja škola urbanizma - iKragujevac


Vesti

U naredna tri dana Kragujevac će biti domaćin međunarodnog naučno – stručnog skupa - 11. Letnje škole urbanizma, u okviru koje će stručnjaci iz urbanizma i prostornog planiranja razmatrati teme iz oblasti planskih osnova, urbane politike i konkretne primene zakona o planiranju i izgradnji i zakona o državnom premeru.

Pozdravljajući učesnike skupa u ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, generalni sekretar Nedeljko Tenjović je naglasio da neimari, arhitekte, građevinari i urbanisti od pamtiveka ispisuju jednu posebnu istorijsku civilizaciju u prostoru da bi naša generacija , naše doba nastavilo taj neprekidni niz, urbanističkim promišljanima. Ali, da bi nadahnutost arhitekata, umeće neimara i kreacija urbanista, bile valjano ispraćene, svaka pravno uređena država mora taj civilizacijski tok da isprati zakonima i propisima. Bez valjane regulative, naglasio je Tenjović, ozbiljno posvećene urbanističkim pitanjima i problemima, pitanjima katastra, država ne bi mogla da ostvari jedan od svojih osnovnih zadataka, da obezbedi uslove za život svojih građana i da vodi adekvatnu brigu o naseljima bilo da je reč o selu, gradu ili metropoli.

U ime ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture koje je jedan od pokrovitelja ovog skupa, državni sekretar Đorđe Milić je rekao da su ovakvi skupovi prilika da se dobre stvari iz prakse unaprede, a one koje nisu funkcionisale - analiziraju, i da se potom utiče na izmenu navika kako bi sistem učinili efikasnim.

Dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima Letnje škole urbanizma u ime grada Kragujevca poželela je Slađana Radisavljević pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje i nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima. Ističući značaj posla na organizaciji prostora, uređenju i opremanju, stvaranju funkcionalno i estetski lepog prostora a u isto vreme i ekonomičnog, Slađana Radisavljević je dodala da je to dugotrajan proces koji zavisi od brojnih faktora u društvu.

Inače, Letnja škola urbanizma protiče u znaku jubuleja – 60 godina od osnivanja Udruženja urbanista Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu