Pet medalja za Kragujevčanina Dragana Ristića na Svetskom kupu u Osijeku - iKragujevac


Sport

Kragujevčanin Dragan Ristić, kao član paraolimpijske streljačke reprezentacije Srbije, osvojio je ukupno pet medalja, po dve zlatne i bronzane i srebrnu, na Svetskom kupu u Osijeku.

Paraolimpijska streljačka reprezentacija Srbije nastupila je na Svetskom kupu u Osijeku sa 8 strelaca, koji su osvojili ukupno 12 medalja, četiri zlatne, pet srebrnih i tri bronzane. Najuspešniji takmičar je bio Kragujevčanin Dragan Ristić, koji je u pojedinačnim disciplinama osvojio zlato i dve bronze i ekipno zlato i srebro. 

Od tri discipline u kojima je nastupao pojedinačno, Ristić je osvojio medalje u sve tri discipline. Pored toga, on je postavio novi svetski rekord kvalifikacija u disciplini R5 (vazdušna puška, ležeći stav) rezultatom od 639,9 krugova i izjednačio svetski rekord finala u istoj disciplini rezultatom 255,5 krugova.

Ekipa puškom je u disciplini R5 (Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokič) je osvojila zlatnu medalju i postavila novi državni rekord (1902,9 krugova), a u disciplini R4 (Dragan Ristić, Dejan Jokić i SIniša Vidić) su osvojili srebro.

U pojedinačnoj konkurenciji, medalje su osvojili još i Živko Papaz (2 srebra u disciplinama P4 i P3), Laslo Šuranji (srebro u disciplini R7, MK puška, trostav) i Rastko Jokić (bronza u disciplini P4). U ekipnoj konkurenciji, ekipa pištoljem u sastavu: Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović je osvojila 2 zlatne i 1 srebrenu medalju i postavila novi Evropski i državni rekord u disciplini P4 (MK pištolj slobodnog izbora, 50 metara, rezultatom od 1602 kruga). Ovaj Evropski rekord je opstajao punih 10 godina!

“Ovo je za nas najznačajnije i najjače takmičenje na kome smo nastupili u ovoj godini, s obzirom na to da neće biti održano Evropsko prvenstvo, jer se na ovom takmičenju ispunjavaju kvalifikacijske norme za nastup na Svetskom prvenstvu 2018.godine. Naša reprezentacija je sa ukupno osvojenih 12 medalja ubedljivo najuspešnija nacija po broju osvojenih medalja. Ovo je i inače, naš lični rekord po broju osvojenih medalja na nekom Svetskom kupu otkad nastupamo na Međunarodnim takmičenjima od 2005. godine do danas. Nastupili smo u 14 pojedinačnih finala, što je samo po sebi veliki uspeh, i osvojili 7 pojedinačnih medalja, što je, takođe, iznad svih proseka”, poručuju iz paraolimpijske streljačke reprezentacije Srbije. 

Praktično, svih osam strelaca su osvojili medalje i ispunili predviđene IPC norme za nastup na Svetskom prvenstvu 2018.godine.

Na Svetskom kupu u Osijeku učestvovali su takmičari iz 25 država, a medalje su osvajali takmičari iz ukupno 16 država.
  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu