Nevena: Skijaški savez "opstruiše'' naš rad - iKragujevac


Sport

Srpski skijaši, osvajači zlatnih medalja na Univerzijadi u Trentinu, Nevena Ignjatović i Milanko Petrović saopštili su da Skijaški savez Srbije "opstruiše njihov rad", pošto nije uložio sredstva u njihove pripreme, i pozvali predsednika Saveza Dimitrija Paunovića da "radi svoj posao".

Petrović je osvojio zlatnu medalju u nordijskom skijanju na Zimskoj Univerzijadi u Trentinu, a Ignjatovićeva zlatnu medalju u alpskom skijanju.

"Te medalje predstavljaju naš uspeh i odraz naše vere u sopstvene mogućnosti. U istoj tolikoj meri, one predstavljaju i poraz Skijaškog saveza Srbije koji je u nas, iako smo najbolji takmičari koje ima, u ovoj olimpijskoj sezoni, uložio minimalna sredstva u odnosu na procenjenu i odobrenu vrednost naših programa", piše u zajedničkom otvorenom pismu Ignjatovićeve i Petrovića.

"Mediji o našim medaljama pišu kao o 'renesansi srpskog skijanja', čestitke su nam stigle sa svih strana, pa i od samog državnog vrha, a institucija koja je u ime države zadužena da zastupa naše interese, da brine o nama, pomaže nam i stvara uslove da budemo još bolji nas, ne samo što nas ignoriše, već nas i opstruiše", piše dvoje sportista.

U saopštenju se ističe da su Ignjatovićeva i Petrović članovi Skijaškog saveza samo zato što jedino tako mogu da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima.

"Propisi su takvi da moramo da budemo deo organizacije koja, umesto da nas podstiče i stara se da postižemo rezultate u skladu s našim potencijalima, radi upravo suprotno - narušava nam pripreme, ostavlja nas bez trenera, i sve to pred Olimpijske igre, najveće i najvažnije sportsko takmičenje na svetu", ukazuje dvoje smučara.

"Usled nemara, nebrige i nezainteresovanosti Skijaškog saveza Srbije, oboje smo u opasnosti da na samo mesec i po pred najveće sportsko takmičenje ostanemo bez trenera koji već mesecima ne primaju plate. Bez trenera nema ni adekvatne pripreme, i svaki prekid je nenadoknadiv", upozopravaju Ignjatovićeva i Petrović.

Oni pišu da ne smatraju da država treba da finansira nijihove sportske karijere, već da kontroliše i usmerava rad institucije kojoj daje novac poreskih obaveznika.

"Taj novac ne stiže do sportista Skijaškog saveza Srbije. Ova činjenica u velikoj meri ugrožava naše mogućnosti da na Igrama u Sočiju, na kojima će biti više srpskih novinara nego srpskih sportista, ostvarimo rezultat kakav bismo mogli uz adekvatnu pripremu", navodi se.

izvor/foto: beta

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu