KK Radnički: U Istambulu opušteno i bez presije - iKragujevac


Sport

U okviru poslednjeg kola grupne faze Evrokupa, kragujevački Radnički biće gost turskog Bešiktaša, a utakmica je zakazana za sredu od 18 časova.

U grupi H sve je poznato što se tiče plasmana u drugi krug - dalje idu predstavnik Turske Bešiktaš (6-3), grčki Panionios (6-3) i jedini predstavnik Srbije Radnički (5-4). Bez ikakve šanse ostali su: Bizons, Spartak i Neptunas.

Poslednje kolo razrešiće jedinu nepoznanicu - sa kojih će pozicija ekipe ući u drugu fazu, na osnovu čega će biti poznato i u kojim grupama će učestvovati u izborenoj "Last 32" fazi. Za Kragujevčane su moguće sve tri pozicije, pa i vodeća, ukoliko pobede u Istambulu sa više od sedam poena, a Panoinios izgubi od Bizonsa.

Izvesno je i da će tri ekipe iz grupe H nastaviti da se takmiče u grupama P (prvoplasirana ekipa), L (druga) i N (treća na tabeli). Zavisno od toga biće poznato i ko će biti rivali od već poznatih učesnika: Lijetuvos Ritas (grupa P), Zvezda, Nižnji Novgorod (L), Strazbur, Alba (grupa N). Format Evrokupa nalazi se na sajtu ovog takmičenja.

Posle prvog susreta srpskog i turskog predstavnika, došlo je do časne predaje liderskog mesta u grupi H koje su do tada čuvali Šumadinci. U toj partiji, sa 17 poena najefikasniji u Radničkom bio je Dušan Mlađan koji se podseća kvaliteta turske ekipe koja je pobedila 70:77.

Mlađan: Bešiktaš je klub sa najvećim budžetom u grupi, uz Ruse, i to su sasvim opravdali liderskom pozicijom. Sigurno je da su im ambicije u sezoni sama završnica Evrokupa i borba za trofej, baš kao i u turskoj ligi. Imaju sasvim solidne turske igrače, ali su im glavne poluge Amerikanci: Bakmen, Ajverson i Lofton. Iskusni su, igrali su Evroligu i NBA, visokog su rejtinga u evropskoj košarci.

Iako su lider grupe, Turci nisu nepobedivi. Doživeli su tri poraza ukupno, od toga dva u posledna tri kola - od Neptunasa (74:83) na svom terenu i od Panioniosa (77:67) na gostovanju. U prvom kolu ih je i Spartak iznenadio u Istambulu (58:62).

O slabim tačkama rivala i šansama Šumadinaca u utakmici u kojoj nije nužna pobeda, šuter Kragujevčana kaže:

Mlađan: Mislim da su obe ekipe dokazale da im je mesto među 32 najbolje u Evrokupu. Turski tim je "povukao ručnu" u poslednjim kolima, ako tako odigraju i završnu rundu eto nama šanse da se vratimo kao pobednici. Taj obezbeđen plasman je sigurno oborio njihovu koncentraciju. Baš zato što rezultat ne opterećuje ni njih ni nas, prilika je da odigramo lepu košarkašku predstavu, bez forsiranja igrača. Verovatno ćemo da se prištedimo, oni za domaće prvenstvo, a mi za ABA ligu gde moramo da se vratimo u sigurniji deo tabele.

Ovaj košgeter je u Šumadiju došao iz Švajcarske kao kapiten tamošnje reprezentacije, naviknut na preuzimanje uloge jednog od najodgovonijih na parketu. Sa stalnom dozom odgovornosti, ima veru u ekipu kojoj pripada da može da bude znatno uspešnija u drugom delu sezone.

Mlađan: Ovo je veliki uspeh i za Radnički i za srpsku košarku, niko nije očekivao siguran plasman nas debitanata. Već smo se oprobali sa jakim evropskim timovima, uveren sam da možemo ravnopravno da se borimo i da se nađemo među 16 najboljih timova. Od četiri ekipe iz naredne grupe dve prolaze dalje, zašto to ne bismo bili mi. Istambul je test za "Last 32" fazu koj nas čeka od januara. Imamo kvalitet i svoju šansu u narednih šest utakmica. Od prošlog kola na Jadranu smo dobili Brkića, iskusnog igrača, izuzetnog šutera, dobrog skakača, vratio se Birčević, oporavio Jović, popunjeniji nam je sastav - spremni smo za izazove u 2014. godini.

Utakmica Bešiktaš-Radnička biće u direktnom prenosu na kanalu Skajturk360 a praćenje rezultata uživo biće omogućeno na klupskom sajtu.

izvor: kkradnicki.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu