Vučić odgovorio na demarš: Ni subvencije, ni sankcije - iKragujevac


Politika

Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih prozivoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare objasnio da mu je pre dva u Obrenovcu zamenik šefa Kancelarije EK u Beogradu Oskar Benedikt uručio ed memoar kojim se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdrži od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju, što praktično znači da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući tako izvoz zemalja EU.

"Ovo što smo dobili posmatramo na odgovoran način i odgovorno ćemo se odnositi prema tome. To je niža forma od demarša, ali ne želimo da potcenimo sadržaj i bilo bi neodgovorno da se tako ponašamo", rekao je Vučić.

Srbija, međutim, dodao je, nema nikakve veze sa sukobima u Ukrajini, niti ih je izazvala, niti se stavila na bilo koju stranu.

"Želimo mir, bavimo se mirom", rekao je Vučić i poručio građanima da mogu biti spokojni jer, "treba da znaju da Srbija ničim i ni na kojim način nije bilo čime ugrožena".

Napomenuo je takođe da nema potrebe da Srbija uvodi nove, odnosno dodatne subvencije na izvoz robe u Rusiju, ali je ponovio da će poštovati volju EU, jer je članstvo EU strateški cilj i za takvu politiku vlade građani su glasali.

Vučić ne očekuje nikakve sankicije Evropske unije zbog novonastale situacije, poručujući da Srbiju vidi kao uspešnu i modernu zemlju.

"Ne očekujem nikakve sankcije, niti Srbija ništa ne gubi ovim. Da li Srbija može nešto da dobije, to nema veze ni sa Rusijom i Evropljanima, već od nas samih", poručio je Vučić.

Srbiju, podvlači, vidi kao uspesnu i modernu zemlju i da očekuje da već 2016. godine Srbija bude zemlja sa najvećim privrednim rastom u EU.

"To već nekoliko puta ponavljam i to samo znači da dobro znamo šta radimo i to moraju naši ljudi da razumeju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li očekuje da EU uvede Srbiji bilo kakve sankcije.

On je poručio i da uspeh naše zemlje zavisi od nas samih, našeg rada, mera i posvećenosti.

"Ako toga ne bude, neće biti ni rezultata", podvukao je Vučić, navodeći da "mi svoju sudbinu držimo u svojim rukama".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu