Novo arheološko otkriće kod Batočine - otkriveno utvrđenje iz rimskog i kasnijeg perioda - iKragujevac


Kultura
Uzbudljiva arheološka novost stigla je iz okoline Batočine! U neposrednoj blizini poznate tvrđave Jarin grad, otkriveno je novo nalazište za koje se pretpostavlja da datira iz rimskog i kasnijih perioda.


Na početku istraživanja, arheolozi su sumnjali da se radi o srednjovjekovnoj naseobini, ali kako su radovi odmicali, postalo je jasno da je reč o znatno starijem naselju i objektima. Igor Đurović, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja Šumadije, objašnjava:

"Najnoviji nalazi potvrđuju da se najranije naselje datira u rimsko doba - četvrti vek. Imamo i dokaze o životu iz šestog i sedmog veka, a tu smo pronašli i objekte koje su verovatno koristili germanski ratnici u službi Bizantijskog carstva, zaduženi za odbranu utvrđenja. Pronađene su njihove kuće i materijali iz tog perioda."

Priča ne završava tu. Đurović dalje opisuje:

"U jedanaestom veku, bugarska država je iskoristila materijal od porušenog bedema kako bi podigla novi, paralelni bedem. Međutim, zbog loše gradnje se brzo srušio. Danas možete videti dva paralelna bedema koje istražujemo, a to predstavlja poslednji period ovog nalazišta."

Nakon toga tragovi života nestaju, a područje postaje srpska nekropola. Značaj otkrića leži u veličini grada (oko dva hektara), broju zgrada i prisutnosti velike crkve. Arheolog Đurović zaključuje:

"Ovo je izuzetno važno otkriće. Grad je velikih dimenzija s brojnim zgradama i impresivnom crkvom. Siguran sam da će obilazak trajati generacijama naučnika."

Zanimljivo je da ovo otkriće otvara nova pitanja o istoriji ovog područja i pruža nove informacije o naseljavanju i političkim promenama kroz različite istorijske periode. Očekujemo dalje rezultate istraživanja i informacije o planiranim prezentacijama za javnost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu