Izložba bugarske slikarke Mirjane Savove u kragujevačkoj Galeriji „Mostovi Balkana” - iKragujevac


Kultura
Sutra, u četvrtak, 6. jula u 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu otvara se izložba slika bugarske likovne umetnice Mirjane Savove.


„Ako je apstraktna umetnost misaona predstava, akt mišljenja, namerno zanemarivanje onoga što je sporedno, onda bi od tog stava valjalo krenuti u proces uspostavljanja komunikacije sa delima Mirjane Savove gde imamo nesumnjivu potvrdu da je zaista tako”, kaže u katalogu izložbe slikar Nenad Ristović, autor kragujevačke izložbe.

Po njegovim rečima „ snažno, svesno, sređeno ujedno i spontano je prvi utisak posmatrajući njene slike, gde nas ona kroz sukob osnovnih likovnih elemenata (boja, površina, linija, ritam) uvodi u samu suštinu slikarstva stvarajući dinamičnu ekspresivnu predstavu, a opet moglo bi se reći da je sveukupni doživljaj smiren i romantičan”.

– Pored toga Mirjana ne upada u specifične detalje tako da čitavo delo ostavlja dovoljno prostora za gledaočevu maštu, a dajući punu samostalnost boji, omogućava sebi da dublje pronikne u ono umetničko i duhovno, gde individualna unutrašnja kretanja dobijaju privilegovano mesto u procesu nastavka dela. Boja može da se upotrebljava tako da izražava subjektivno duševno stanje, a Mirjanine dinamične i snažne slike odišu lepotom unutrašnjeg života, ističe Ristović u pratećem materijalu postavke.

– Slikarstvo je za umetnika pre svega zadovoljstvo, utočište – zadovoljstvo slikanja za vreme slikanja nije ni pre ni posle. Pre je prilično mučno, a posle znači da smo opet na onom pre. Mirjana Savova je nesumnjivo izgradila takav likovni jezik koji joj omogućava da uživa u samom procesu slikanja, jer u samom radu i njegovim uzastopnim etapama nalaze se oni elementi, koji nas bez našeg znanja, vode ka idealu koji zaokuplja naš duh, kaže on.

I na kraju seanse posmatraču se može učiniti da je to veliko majstorstvo ili da se do nekog rešenja došlo lako ili brzo, međutim uvek je to rezultat velikog iskustva i bolnog naprezanja.

– Mirjana je uspela da izgradi delo vlastite slikarske nervature koja je, u tom domenu, smešta u red najzapaženijih slikara novije Evropske umetnosti, zaključuje Ristović.

Umetnica Mirjana Savova (66) je rođena u Sofiji. Studirala je slikarstvo na Univerzitetu u Velikom Trnovu, „Sv. Ćirila i Metodija” gde je diplomirala 1981. godine.

Pored slikarstva, bavila se i umetničkom ilustracijom i crtežom.

Mirjana Savova je član Saveza bugarskih umetnika (UBA), član Međunarodnog udruženja plastičnih umetnosti.

Učestvuje na preko 50 grupnih izložbi i međunarodnih simpozijuma u Bugarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Meksiku, Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji.

Pobednica je na konkursu za dvomesečnu specijalizaciju u Cite des Arts u Parizu (2008.godine).

Kragujevčani će izložbu slika Mirjane Savove u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” moći da pogledaju do 25. jula.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu