Kragujevčani zadovoljniji kulturnim dešavanjima u gradu i radom ustanova kulture - iKragujevac


Kultura
Prema rezultatima istraživanja „Kragujevački kulturni puls“ koje je na 500 slučajnih ispitanika sproveo Forum za regionalno razumevanje i saradnju FOZARRIS, građani Kragujevca su zadovoljni radom ustanova kulture i kulturnim dešavanjima u gradu.

Tokom tronedeljne ankete učesnici različite starosne i polne strukture odgovarali su na više od 30 pitanja, a u fokusu je bio rad ustanova kulture čiji je osnivač grad, kao i organizovanje i javno obaveštavanje građana o kulturnim manifestacijama i događajima gostujućih umetnika.

Kada kreirate kulturnu politiku grada ovakav dokument je važan jer se, između ostalog, zasniva i na analizama i istraživanjima pored savremenog stvaralaštva i umetnosti, muzejskog nasleđa, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Od 2018. godine, grad Kragujevac je kreirao i od drugih aktera dobio važne strateške dokumente kao što je Izveštaj Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, zatim rezultate istraživanja Kulturne potrebe i navike 2019. godine. Kasnije smo na osnovu toga kreirali Plan razvoja kulture i urađen je četvrti u nizu takav strateški dokument za period 2021 – 2025. godine. To je pokazatelj i odraz rešenosti da se kultura ne razvija stihijski, da se odluke ne donose ad hoc već da postoji pravac i usmerenje u kom treba delovati i jasan i precizan put kojim treba ići, istakao je Bjeletić.

Rezultati istraživanja mogu da daju jasnije smernice na koji način kulturna scena grada Kragujevca treba da se razvija na dalje. Dokument će biti predat svim direktorima ustanova kulture. Na sledećem sastanku Saveta mreže analiziraćemo i videti šta je to što treba da se otkloni a šta je to što je urađeno bolje i shodno zaključcima delovati u narednom periodu, poručio je Bjeletić.

Prema rečima Predraga Vukašinovića, predstavnika FOZARRIS-a, rezultati su pokazali da je preko 60 odsto Kragujevčana zadovoljno kulturnom scenom grada, što je znatno više u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2019. godine. Radili smo uporednu analizu u odnosu na 2019. godinu s tim da su rezultati u odnosu na pre tri godine mnogo bolji jer su Kragujevčani, prema našoj anketi i rezultatima, zadovoljniji kulturnim dešavanjima u gradu i radom ustanova kulture, kazao je Vukašinović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu