Pravoslavni vernici danas slave sveca koji je mogao da VASKRSAVA MRTVE! - iKragujevac


Kultura

Poživeo je u trudu i podvigu do duboke starosti, i u devedesetoj godini života svoga skonča i preseli se u Carstvo Božje, oko 409. godine

Srpska pravloslavna crkva i vernici danas slave Svetog Vasijana, episkopa lavdijskog.

Rođen je kao neznabožac u Sirakuzi od uglednih i bogatih roditelja, takođe neznabožaca. Vaspitan je filosofijom u Rimu.

Po svojoj toploj želji krstio ga je blagočestivi starac Gordijan. To je uvredilo njegove roditelje i da bi izbegao njihov gnev, po zapovesti svetog Jovana Bogoslova koji mu se javio, otišao je u Ravenu i javio se episkopu Ursu, svome rođaku.

Opet po uputstvu episkopa Vasijana, nastanio se kod crkve svetog mučenika Apolinarija van grada i tu se dugo podvizavao trudom, postom i molitvom. Kada je umro episkop u gradu Lavdijskom u Liguriji, izabaran je Vasijan, shodno nekom otkrovenju u snu, iako on to nije želeo.

Imao je veliku blagodat isceljenja, a mogao je da varskrsava mrtve. Bio je prisutan tokom poslednjih časova svetog Amvrosija, i čuo iz usta ovoga, kako vidi Gospoda Isusa Hrista.

Poživeo je u trudu i podvigu do duboke starosti, i u devedesetoj godini života svoga skonča i preseli se u Carstvo Božje, oko 409. godine. Njegove svete mošti ostaše čudotvorne, da svedoče o sili božjoj i veličini Božjeg svetitelja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu