Koncertna sezona Convivium Musicum - iKragujevac


Kultura

Uz podršku grada Kragujevca u organizaciji Udruženja građana Convivium Musicum održana su četiri festivala klasične muzike. Zbog pozitivnih utisaka i velikog interesovanja kako izvođača tako i publike, članovi Udruženja su prošle godine prvi put organizovali koncertnu sezonu. Na današnjoj konferenciji održanoj u zgradi Gradske uprave najavljena je predstojeća manifestacija Convivium Musicum 17/18.

Pojedeni segmenti kulturnog života u gradu su, kako instistucionalno tako i vanistitucionalno, unapređeni, pre svega mislim na muzičku scenu, kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Svedoci smo dešavanja ove i prošle godine koji su ostavili značajan trag na publiku. Grad Kragujevac podržava mlade, ambiciozne aktere kao i udruženja koji se bave kulturnom delatnošću, pruža im šansu da kreiraju takve sadržaje i budu deo predvidive kulturne politike. U tom smislu, Kragujevac se razlikuje od drugih gradova u unutrašnjosti, budući da je ove godine iz budžeta grada za projekte u kulturi izdvojeno 33 miliona dinara, zaključio je Bjeletić.

Prema rečima predstavnika lokalne samouprave, komisija koja je radila selekciju projekata značajnih za grad i kulturnu scenu, vrednovala je nekoliko festivala a među njima je i Festival i Koncertna sezona Convivium Musicum. Pored osnovne ideje i cilja Udruženja, koji se odnose na unapređenje kulturnog života grada ali i regiona Šumadije i Pomoravlja, njihova namera je da postanu sinonim za kvalitet, kulturu, različitost, jedinstvenost i istinski muzički ugođaj. Pored toga, Udruženje u organizaciju festivala i koncertne sezone uključuje učenike Muzičke škole “Dr Miloje Milojević“ i studente FILUM-a, a zauzvrat oni imaju praksu i uče o tome kako se organizuju kulturne manifestacije.

Srećni smo što je grad Kragujevac prepoznao značaj manifestacija Convivium Musicum, jer svi veći gradovi u Srbiji i metropole u svetu imaju bar jednu koncertu sezonu, a naša je nekako prirodno proistekla iz Festivala, rekla je LJubica Gužvić, PR Udruženja. U toku nastupajuće sezone, za publiku će biti izvedeno devet koncerata i širok spektar muzike i sastava. Od solističkih nastupa do kamernih sastava, filharmonije i hora a svi će pored veoma poznatih dela klasične muzike, izvoditi modernu savremenu muziku. Ono što naročito nastojimo je da promovišemo muziku srpskih kompozitora.

Prema rečima predstavnika Udruženja, programom je predviđeno da nastupe izvođači iz Ukrajine, Finske, Potrugala i Slovenije. Iz Srbije, koncert će održati Vladimir Blagojević, kragujevački harmonikaš, Mladen Miloradović, violončelista i hor “Krsmanac“. U toku ove koncertne sezone nastupiće i veliki orkestar “Banjalučka filharmonija“, a u Kragujevcu će ponovo gostovati kamerni ansambl “LP duo“.

Govoreći o organizaciji i svečanom otvaranju, Dušan Lukić, student FILUM-a i član PR tima Udruženja najavio je da će prvi koncert u sali Prve kragujevačke gimnazije održati pijanista Pavel Kačnov iz Ukrajine.

Koncertna sezona Convivium Musicum 17/18 počinje 5. septembra. Koncerti će se održavati jednom mesečno od septembra do maja meseca u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom u 20 časova. Informacije o datumima koncerata i izvođačima biće objavljeni na sajtu i fejsbuk stranici Udruženja. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu