SVETI IZVOR: Ovde Šumadinci leče migrene, bolesti očiju i neplodnost! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Meštani sela Vlakča kažu da je voda sa izora Svetinja lekovita za migrene, bolesti očiju i da pomaže supružnicima bez potomstva.

Nedaleko od Stragara, u selu Vlakča, pravoj šumadijskoj pitomini, nalazi se izvor Svetinja. Jedni kažu da je lekovit, drugi da je svaka kap koja izvire iz njega osveštana, ali jedno je sigurno – mnoštvo bolnih i nevoljnih dolazi ovamo verujući da će im ta voda pomoći. Kažu da izvor potiče još iz vremena KarađorđaX koji ga je često pohodio govoreći da je ta voda sigurno sveta jer mu daje snagu i okrepljuje ga. Do vode se stiže skretanjem sa puta Kragujevac-Topola, desetak metara pre ulaska u selo Vlakča, a onda niz bro 400 meatara.

Prema predanju, izvor je posvećen Svetoj Petki, ali o njemu nema mnogo istorijskih podataka. Da bi se došlo do Svetinje, mora se ići kroz šumu, ali do sada još niko nije zalutao. “Ljudi većinom dolaze zbog problema sa vidom, naročito u slučaju kratkovidosti i katarakte, ali ima i onih koji ne mogu da se ostvare kao roditelji. Kažu, ako žena i muž u isto vreme piju ovu svetu i blagorodnu vodu, sigurno će dobiti potomstvo”, pričaju u Vlakči.

Prošlost izvora u selu Vlakča obavijena je velom tajne po pitanju ko je zaštitnik ove svete vode. Narodna kazivanja upućuju da je izvor povezan sa imenom Svete Petke Paraskeve, kao i čuvena Gradina iznad Vlakče u planini. Pripoveda se da je nekada Karađorđe dolazio na izvor da se umije i pomoli.

Voda, kažu stari domaćini, ni u najvećim sušnim godinama nije prestajala da teče. Novčić iz 1807. godine, pronađen kod izvora. Stari kažu da voda najviše isceliteljski pomaže vid i supružnicima koji nemaju dece, kaže Švabić dodajući da svakog 12. septembra, na Svetog Aleksandra Nevskog, meštani kraj izvora slave.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu