PRVA GIMNAZIJA: Koncert ruskog pijaniste Dmitrija Šiškina - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 23. februara, od 20 sati, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće ruski pijanista Dmitrij Šiškin. Na programu će biti Mocart, Tanjejev, Šopen, List i Skrjabin. Organizatori koncerta su Muzički centar Kragujevac i udruženje „KreARTiva“, a ulaz je besplatan.

Dmitrij Šiškin je rođen 1992. godine u mestu Ulan-ude, u Sibiru, Rusija. Studirao je na moskovskom Konzervatorijumu Čajkovski, u klasi prof. Eliso Virsaladže (2010-2015), a trenutno završava doktorske studije. 2014. godine pobedio je na 5. televizijskom Takmičenju za mlade muzičare Krcko Oraščić. U svojoj zemlji stiče popularnost 2010. godine posle izvođenja klavirskog koncerta P.I.Čajkovskog, sa kamernim orkestrom Gnesin Virtuosi, na gala događaju proslave Dana Rusije, 12. juna, na Crvenom Trgu.

Dobitnik je nagrada na najelitnijim pijanističkim takmičenjima: 3. nagrada na 59. Međunarodnom takmičenju Buzoni, Bolzano, Italija (2013) i 3. nagrada na Međunarodnom takmičenju Friuli Venezia Giulia (2013), 2. nagrada na 4. Međunarodnom pijanističkom takmičenju BNDES u Rio de Žaneiru, Brazil (2014). 2015. godine, osvajanjem 6. nagrade na 17. Međunarodnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi, širom su mu otvorena vrata za svetsku karijeru. Bio je finalista Međunarodnog pijanističkog takmičenja Kraljica Elizabeta u Belgiji (2016).

 

izvor: GTO „Kragujevac“

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu