Ćuprija: Gradsko Kulturno Umetničko Društvo "Železničar" - iKragujevac


Kultura

Gradsko Kulturno Umetničko Društvo Železničar Ćuprija osnovano je 1945. godine od strane tadašnje JDŽ (Jugoslovenske državne železnice) i ove godine proslavlja jubilej 65. godina rada i postojanja.

Na početku u društvu je prvenstveno radilo pozorište a kasnije kreće sa radom i folklor. Pozorište je funkcionisalo i tokom drugog svetskog rata, postoje pisani dokazi, ali se za KUD vodi 1945. kao godina osnivanja. Tokom svog dugogodišnjeg rada GKUD Železničar je osvojilo velike nagrade i velika priznanja.

Kao centar kulturnog i zdravog života naše društvo je širilo i dalje širi nacionalnu tradicuju srpskog i drugih naroda sa kojima delimo našu prelepu Srbiju. Veliko priznanje za dugogodišnji rad dobija 1987. godine od stane tadašnjeg predsedništva SFRJ.

Tada je odlikovano Srebrnom zvezdom zasluge za narod, za širenje kulture i tradicije, 1996. dobija od strane Saveza amatera Srbije zlatnu plaketu, priznanje za doprinos u folkloru.

Znaju nas kako po Srbiji tako i inostranstvu, pobratimili smo se sa mnogim društvima iz raznih delova Srbije tako i Evrope, mnoga društva su nam bila u goste, kod mnogih smo bili u goste, javite se i stupite u kontakt sa nama da se družimo i delimo iskustva.

Danas u društvu rade dva folklorna ansambla, i pevačka grupa. U društvu se okuplja pregršt mladih koji podmladjuju ovog starca od 65. godina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu