Izložba "Stabilizacija" u Malom likovnom salonu - iKragujevac


Kultura

Izložba primenjene umetnosti koja prati projekat pod nazivom “Stabilizacija” biće otvorena u Malom likovnom salonu u Kragujevcu, 31. jula u 19 časova i kao takva biće dostupna javnosti do 3. septembra.

Projekat “Stabilizacija” je multidisciplinaran tip aktivnosti, koji u sebi sažima ciklus umetničkih kreacija i manjih aktivnosti i kao takav korespondira sa više međunarodnih oblasti, zajednica i celina, a ima za glavni cilj transparentnost kulturno-istorijskih procesa u šablonima delovanja bivše SFRJ i Evropskoj Uniji.

Suština projekta je da prikaže detalje funkcionisanja oba šablona i da ih međusobno uporedi. Tako koncipirana tvorevina umetničkog delovanja dve grafičke dizajnerke Marije Jovanović i Sanje Palibrk, integriše saradnju Akorna iz Praga (koji predvodi Mihal Ulr – Michal Ulvr Jr), Akorna internacional (koji predvodi Vejd Red – Wade Rathe), kao i celog lokaliteta bivše SFRJ.

Koncepciju projekta je podržala Doprinosna kancelarija Južnomoravskog regiona sa sedištem u Brnu, Grad Kragujevac, član Gradskog veća Dragoslav Milošević i ciklus partnera koji preuzimaju promotivno realizaciju programa.

Prvobitni koncept je zaokružio celinu u više lokalnih zajednica (Kragujevac, Rača, Velika Plana, Batočina), sa tendencijom delovanja u Užicu, Jagodini, Kraljevu, Beogradu. Nova celina je jasno koncipirana da istakne promociju delovanja Južnomoravskog regiona na Balkanu i da podseti na značajnu ulogu češkog naroda kroz istoriju, kao prijatelja Srba i ostalih Južnih Slovena.

Nosilac projekta u Srbiji je umetnička grupa Prsti, putem Centra za kreativni razvoj, a koordinaciju sprovodi Sanja Palibrk.

Formu delovanja su podržali Slobodan Filipović, glumac Užičkog pozorišta, Bojan Nešić i Svetlana Stambolić Stojković, članovi Centra i drugi spoljni saradnici. Prvobitna verzija programa (samostalno rešenje dve dizajnerke) svetlost dana je ugledala u okrilju Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u ogranku u Koloniji, da bi posle obišla ostale lokalne zajednice, a danas se integrisala u multidisciplinarnu priču.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu