Otvoren osmi međunarodni pozorišni festival "Joakim interfest" - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu je otvoren Osmi međunarodni pozorišni festival "Joakim interfest". Na sceni najstarijeg srpskog pozorišta Knjaževsko srpskog teatra do 15. oktobra biće izvedeno osam takmičarskih predstava iz zemalja u okruženju i Nemačke.

Pozorišno nadmetanje u Kragujevcu započeo je glumački ansambla iz nemačkog Ingolštata.

"Predstava 'Poreklo sveta' govori o sukobu dve kulture u državi Zapadne Evrope. Komad nikome ne drži stranu, već ostavlja gledaocu da se odluči", kaže Knut Veber, umetnički direktor Gradskog pozorišta u Ingolštatu.

Kako je naglasio, tolerancija je ono o čemu predstava govori u svetlu sve češćeg sukoba civilizacija u Srednjoj Evropi i borbi za pravi sistem vrednosti.

Direktor Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu Vojin Lučić navodi da se ovogodišnji festival održava se pod sloganom "Živeti sa drugima, ili Nova humanost".

"Ovo nije revija pozorišnih predstava, ovo je društveno angažovan festival koji otvara određena pitanja i probleme", ocenjuje Lučić.

Prema njegovim rečima, u ovo vreme veoma je važno da se pokrenu pitanja tolerancije, socijalne inkluzije i života sa drugima. Mi smo u ovoj selekciji od osam predstava našli one predstave i one odgovore koji naše gledoce mogu učiniti boljima, dodao je Lučić.

Predstave u redovnom takmičarskom repertoaru osmog "Joakim interfesta", po oceni selektora Gorana Cvetkovića, mogu da promene odnos gledalaca na bolje.

"Mi možemo nešto da promenimo u našem životu. Živeti zajedno sa drugima to znači priznati da i drugi postoje, da izbegnemo egoizam koji je u poslednje vreme naglo porastao, poručuje Cvetković". Kako je rekao, predstave koje će doći iz nekoliko zemalja iz okruženja, govoriće o tome da čovek može da živi sa drugim čovekom bez obzira koliko je prepreka između njih dvojice.

Kraguejvačkoj publici i žiriju sutra će se predstaviti glumci iz prištinskog pozorišta predstavom "Let iznad kosovskog pozorišta".

Na sceni kragujevačkog teatra tako će posle gotovo dve decenije biti izveden komad na albanskom jeziku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu