"Vesnik mira" autoru iz Irana - iKragujevac


Kultura

Glavnu nagradu – „Vesnik mira“ 17. Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu dobio je autor iz Irana Masud Shoja Tabatabai.

Kako je saopštio žiri salona, pobedniku je dodeljena i novčana nagrada od 1.500 evra, a njegov rad najbolji je među 533 prispelih, od 235 autora iz 44 države.

Odlukom žirija, Zlatnu plaketu i novčanu nagradu od 1.000 evra dobio je Omar Gam iz Turske, srebrnu plaketu i nagradu od 800 evra osvojio je autor iz Poljske Pavel Kuezinski. Bronzana plaketa i novčana nagrada od 500 evra pripala je Aleksandru Blatniku iz Srbije.

U žiriju su bili karikaturista iz Portugalije i direktor Međunarodnog festivala karikature Antonio Antuneš, karikaturisti Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović, Tošo Borković i direktor Salona u Kragujevcu, publicista Miodrag Stoilović.

Po oceni žirija, 17. Međunarodni salon antiratne karikature ističe se po broju prispelih radova i njihovom kvalitetu.

„Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, posebno nagrađeni radovi, pokazuju inspirativnu raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu lanetu”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrade će autorima biti uručene u oktobru, na otvaranju izložbe Salona, u okviru tradicionalnih komemorativnih manifestacija povodom sećanja na stradanje civila u Kragujevcu 1941. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu