Koje nas opasnosti vrebaju u hrani? - iKragujevac


Ekonomija

Građani se žale da zaštite nema, i smatraju da nisu upućeni u proizvodnju. Oko 500 veterinarskih i poljoprivrednih inspektora svakodnevno brine o bezbednosti hrane, kažu u Ministrastvu poljoprivrede.

Načelnik Republičke veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin napominje da su potrošači zaštićeni ako kupuju na mestima koja su za to registrovana i koja ispunjavaju uslove.

Ako kupuju na livadi, sa automobilske haube, onda su rizik preuzeli na sebe. Kupujte samo ono što ima deklaraciju koju možete da pročitate, proverite podatke o proizvođaču, nutritivnim svojstvima i rokovima upotrebe, poručuje Čelebićaninova.

Neusaglašenost standarda Srbije i Evropske unije predstavlja dodatni problem.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da je osnovni problem nepostojanje nacionalnog saveta za bezbednost hrane, iako je, kako kaže, zakonska obaveza bila da se taj savet formira još 2009. godine kada je na snagu stupio Zakon o bezbednosti hrane.

Svih ovih godina Savet ne postoji, ne postoji nacionalna laboratorija. Prema tome nema, ili se ne procenjuje rizik za određenu vrstu i grupe proizvoda, dodaje Papović.

Prehrambene proizvode kontrolišu proizvođači, akreditovane laboratorije i inspekcije.

Kako kažu nadležni, ne može se očekivati da inspektor prekontroliše baš svaki proizvod, jer sistem tako ne funkcioniše.

Načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović tvrdi da sitem funkcioniše tako da za svaku partiju, svaki proizvod, kompletan proces proizvodnje moguće dokazati da je upreduzeto sve da namirnica bude bezbedna.

Da neko brine o nama, govori i podatak da su pored brojnih prijava, od početka godine, inspektori između ostalog zaplenili i sedam hiljada kilograma neispravnog mesa i oduzeli i uništili 387 litara rakije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu