Vaše telo vas upozorava! - iKragujevac


Zdravlje

Imate tamne podočnjake? Na noktima crvenkaste linije? Vreme je da proverite svoje zdravlje!

Ma kako vam nova frizura lepo pristajala, a sati provedeni u teretani vas ispunjavali zadovoljstvom, neka vas ne iznenadi podatak da će vam rođeno telo otkriti znatno više o stanju vašeg zdravlja, nego što je to Vikiliks u stanju da učini. Barem onima koji umeju da protumače ta upozorenja.

U roku od samo nekoliko sekundi, samo jednim pogledom, osoba koja zna šta da gleda, može da ustanovi da li imate zdrav stomak, gljivičnu infekciju, kako vam rade limfne žlezde, pa čak i to da li ste u opasnosti da dobijete srčani napad.

Harald Gejer, genijalni lekar iz Harli strita, sa čitavim nizom titula pored svog imena, može da vas pročita za tren oka. Između ostalog, on je i naturopata (koristi prirodne metode lečenja prim red.) pa stoga, da bi utvrdio zdravstveno stanje, voli da se služi staromodnim načinom posmatranja pacijenta umesto da koristi savremene metode, ispitivanje krvi ili skeniranje. Srećom, njegov je pogled blag.

U kineskoj i istočnjačkoj medicini dijagnoza se i danas postavlja na osnovu posmatranja pacijenta u potrazi za bilo kakvim varijacijama i promenama, od promene boje i teksture kože, noktiju i očiju do brzine pulsa. „Zapadna medicina je poslednjih godina na gubitku”, kaže Gejer. „Lekari se prilikom postavljanja dijagnoze sve više oslanjaju na hemiju i elektroniku. Naravno da ove metode imaju značaja, ali da li možete da se setite kada vas je vaš lekar poslednji put pažljivo pogledao? Lekari su uglavnom zauzeti gledanjem u računar i propisivanjem analiza.”

A šta je to što bi moglo da privuče pažnju dr Gejera?

Prsti koji govore

Prema mišljenju dr Gejera prvo treba pogledati nokte. „Nokti otkrivaju mnogo više od toga da ste napeti jer ih grickate, ili da se bavite baštovanstvom jer pod njima ima malo zemlje”, kaže on.

Noktima je potrebno između četiri i šest meseci da porastu od kutikule do vrha i oni predstavljaju odličan pokazatelj opšteg zdravlja. Preko njih može da se uoči čitav niz nedostataka i oboljenja. Tanke, horizontalne linije, na primer, ukazuju na to da ste bili ozbiljno bolesni, a na osnovu toga do koje visine nokta linije dopiru, dr Gejer može otprilike da proceni kada je to bilo; recimo, ako dopiru do polovine nokta onda je to bilo pre tri meseca.

Mnogo intimniji podaci dolaze od sićušnih, vertikalnih crvenkastih linija ili šiljaka, dugačkih dva do šest milimetara, ispod nokta, pri njegovom vrhu, koji izgledaju kao mali iveri. To je znak da negde imate gljivičnu infekciju, u crevima ili na stopalu što će se manifestovati kao atletsko stopalo. Dr Gejer bi vam predložio da ne jedete rafinisani šećer, koji se nalazi u slatkišima, kolačima, keksu, a ako bi izlečenje izostalo, predložio bi dijetu bez glutena, odnosno uzdržavanje od ugljenih hidrata iz žitarica kao što su pšenica i raž, kao i izbegavanje namirnica, poput piva, koje sadrže kvasac. Porazgovarajte sa nutricionistom pre nego što pređete na ovakvu ishranu.

Iskrzani i krti nokti ukazuju na to da ne dobijate dovoljno hranljivih materija kao što su minerali i naročito vitamini. Nokti koji pucaju ukazuju na poremećaje u ishrani kao što su anoreksija (lako se može uočiti) ili bulimija (teže se uočava). Dr Gejer bi u tom slučaju predložio dodatak ishrani u vidu vitamina D i kalcijuma kao i holin i inozitol (spadaju u grupu B vitamina).

Žućkasti nokti koji se uvijaju ukazuju na slabu cirkulaciju u limfnim čvorovima, drenažnim kanalima imunog sistema. Ako limfni čvorovi ne funkcionišu dobro, bićete usporeni i imaćete otok na licu, rukama i nogama. Vratite limfnim čvorovima normalnu funkciju tako što ćete raditi fizičke vežbe ili se podvrći masaži, a možete i kombinovati oba postupka.

Plavi nokti obično ukazuju na Rejnaudov sindrom, slabu cirkulaciju u prstima ruku i nogu. Čim počne hladno vreme prsti pobele jer u njih stiže premalo krvi, nokti poplave jer krv u njima nema dovoljno kiseonika koji im obezbeđuje uobičajenu crvenkastoružičastu boju.

Oko, oko

Kada pregledate nokte, pogledajte da li ispod očiju imate tamne kolutove. Kao i kod noktiju, to može biti sasvim očigledna poruka, mnogo neprospavanih noći. Ali može ukazivati i na rad creva.

U idealnom slučaju crevne bakterije su na vašoj strani, neumorno ekstrahuju hranljive materije iz hrane, bore se protiv agresora i tome slično. Međutim, tamni podočnjaci mogu da ukazuju na neke ozbiljnije probleme. Oni mogu dovesti do nesanice, loše memorije i umanjene koncentracije kao i do smanjenja libida. Upotreba antibiotika ili preterana upotreba ibuprofena može biti razlog bujanja štetnih bakterija. Od pomoći može biti promena načina ishrane (izbegavanje rafinisanih ugljenih hidrata), kao i uzimanje probiotika. Žućkaste beonjače mogu, recimo, da ukažu na problem sa jetrom. I drugi simptomi ukazuju na to, kao što je osećaj iscrpljenosti posle obroka.

Kod velikog broja starijih ljudi oko dužice se stvara mlečnobeli prsten, arkus, koji sam po sebi ne predstavlja problem. Međutim, ako se arkus javi kod osoba mlađih od 40 godina, neke naturopate ga smatraju znakom povećanog nivoa „lošeg” LDL holesterola i obično traže da se uradi analiza.
Isplazite jezik

Neki od vas se zasigurno sećaju da su lekari nekad obavezno zahtevali da se isplazi jezik i kaže : „Aaaa.” Dr Gejer i danas to traži, a evo i zašto.

Debela beličasta skrama može biti znak gljivične infekcije (kandida), najverovatnije zbog velike doze antibiotika kojim se pacijent lečio od stomačne bakterije H. pylori, pa čak i zbog preterane upotrebe vodice za ispiranje usta koja može da ubije korisne bakterije. Ako jezik izgleda veći nego što jeste i pri tom tamnocrvene boje, bez skrame, to može biti znak dijabetesa. Bilo bi dobro da vam lekar proveri nivo šećera u krvi.

Uši, uši

Jedan znak koji ćete lako uočiti jeste bora na resici uveta koja se spušta prema ramenu pod uglom od 45 stepeni a predstavlja siguran znak da postoji veliki rizik od srčanog udara. Ovo možda podseća na bapske priče, međutim, istinitost toga potvrđena je oko 1973. godine. Prema dr Gejeru objavljeno je preko 30 studija o bori na resici uveta iz kojih se vidi da je to verniji pokazatelj mogućeg srčanog udara nego što su to starosna dob, sklonost pušenju, prekomerna težina, visok holesterol ili fizička neaktivnost.

Jedna studija je obuhvatila 264 pacijenta iz koronarne jedinice jedne univerzitetske bolnice koji su praćeni tokom deset godina. Ustanovljeno je da je rizik od srčanog udara iznosio do 33% ako je postojala samo jedna bora, a dvostruko više ako su postojale dve bore.

Možda najbolje objašnjenje zašto se ova bora uopšte pojavljuje jeste to da je to vrsta ulegnuća. Ako vam je cirkulacija toliko loša da vodi ka srčanom udaru, sićušni krvni sudovi u uvetu propadaju, a koža se spušta na mesto gde su se oni nalazili. Neobičan podatak jeste činjenica da kod Azijata ove bore ne ukazuju na mogućnost srčanog udara.

Postojanje rizika od srčanog udara kod muškaraca se može utvrditi letimičnim pogledom na gornji deo glave. Kao da zalisci nisu dovoljan udar na mušku sujetu već, kako se navodi u studiji koja je obuhvatila 22.000 lekara tokom više od 11 godina, takođe ukazuju i na to da je kod ovih muškaraca povećan rizik od srčanog udara za 9%. Da stvari budu još nepovoljnije, kako se zalisci povećavaju tako i rizik od srčanog udara raste od 23 do 36%.

I na kraju, postoji još jedan znak o kome se još nije raspravljalo – ušna mast. Ona se javlja u dva oblika, siva i suva ili lepljiva i vlažna (to se nasleđuje). U jednoj japanskoj studiji objavljenoj pre više godina navodi se da je rizik od začepljenih arterija veći kada se ima suv oblik, mada to nije potvrđeno. U svakom slučaju, mali broj ljudi, sa izuzetkom dr Gejera, može da raspozna koji je tip masti u pitanju!

Blic provera: od glave do pete

Ivica spoljašnjeg uva
Mali čvorići na ivici spoljašnjeg uveta ukazuju na to da postoji veliki rizik da obolite od kostobolje. Poznati su kao tofusi i sadrže kristale natrijum urata. Te male tvorevine mogu da prouzrokuju neizdržljiv bol kada se nađu u nožnom palcu.

Teme glave
Perut ukazuje na gljivičnu infekciju. Izlečite infekciju i perut će nestati.

Gležnjevi
Otečeni gležnjevi, osim ako nije došlo do iščašenja, ukazuju na probleme sa jetrom ili bubrezima. Pritisnite blago prstom otečeno mesto pa ako se na koži pojavi ulegnuće to je znak da je do otoka došlo usled problema sa srcem.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu